VIDEO 60-årige Lisbeth får medicin for 140.000 kroner om året

Efter 28 år i smerter på grund af bindevævssygdom og ledgigt tager Lisbeth Olsgaard i dag en sprøjte til omkring 6.000 kroner hver anden uge.

To gange hver måned finder Lisbeth Olsgaard en grå og rød sprøjte frem fra sit køleskab. I den er stoffet Humira, der behandler den ledgigt, som hun har lidt af i 30 år.

Medicinen koster cirka 6.000 kroner, og en indsprøjtning to gange om måneden løber op i 140.000 kroner om året.

- Jeg ved godt, at det er mange penge, men det er et mirakel for mig, fortæller Lisbeth Olsgaard.

Se Lisbeth Olsgaard fremvise de medikamenter, som hun blev nødt til at tage for at kunne leve et liv uden smerter, i videoen i toppen af artiklen.

Fik ny medicin efter 28 år i smerter

I dag er Lisbeth Olsgaard 60 år, men allerede som 32-årig måtte hun stoppe på arbejdsmarkedet, fordi hendes finmotorik forsvandt.

- Jeg havde så mange smerter, at jeg ikke kunne holde det ud.

Lægerne havde svært ved at finde ud af, hvad hun fejlede, men efter et utal af undersøgelser og konsultationer fandt de ud af, at hun havde bindevævssygdommen lupus og ledgigt.

- Jeg havde ikke noget liv. Ingen kan forestille sig, hvor ondt det kan gøre, fortæller hun.

Hun begyndte derfor at få noget smertestillende i drop, og selvom det var ubehageligt, så dulmede det smerterne en smule.

Alligevel tilbragte hun størstedelen af tiden i sengen eller på sofaen. Smerterne tog nemlig til.

- For otte år siden, efter 28 år i smerter, sagde jeg 'nu kan jeg simpelthen ikke mere' og ringede til en læge, som udskrev noget nyt medicin.

Det nye medicin var Humira, som ifølge min.medicin.dk koster cirka 6.000 kroner per sprøjte, og dermed er betydeligt dyrere end hendes tidligere smertestillende medicin.

- Det var som at komme i himlen - simpelthen som at få et nyt liv.

- Jeg kan deltage og være der for mine børn og børnebørn. Jeg vil sige, at nu lever jeg igen, fortæller Lisbeth Olsgaard.

Menneskeliv kan ikke gøres op i penge

Prisen på sygehusmedicin er nu blevet en del af valgkampen, fordi prisen stiger år for år, og efterhånden sluger medicinudgifterne en så stor del af sygehusenes budgetter, at det har direkte konsekvenser for kvaliteten på hospitalerne.

Det skal politikerne tage stilling til, og det kan kun gå for langsomt. Sådan lyder opråbet fra 18 ud af 20 hospitalsdirektører i en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget.

- Det er helt i orden, at man tager debatten op, men man kan bare ikke gøre menneskeliv op i penge, siger Lisbeth Olsgaard.

- Hvordan ville du så have det, hvis du blev tilbudt et billigere produkt, som lægen vurderede til at have samme effekt som det dyrere?

- Så ville jeg gå i panik. Fuldkommen panik.

- Jeg tør slet ikke tænke tanken, hvis de siger, at jeg ikke kan få min medicin mere, siger Lisbeth Olsgaard, der opfordrer politikerne til at blive bedre til at forhandle priserne med medicinalfirmaerne.

Se Lisbeth Olsgaard fremvise de medikamenter, som hun blev nødt til at tage for at kunne leve et liv uden smerter, i videoen i toppen af artiklen.

Rettelse: Vi skrev tidligere, at Lisbeth Olsgaard får medicin for 360.000 kroner om året, og at sprøjterne med stoffet Humira, der behandler ledgigt, koster 15.000 kroner stykket. Det er ikke korrekt. Ifølge min.medicin.dk koster to sprøjter 11.702,10 kroner. Det svarer til en årlig udgift for Lisbeth Olsgaard på cirka 140.000 kroner.