Valgforsker om Veganerpartiets chancer: 'Der er rift om vælgerne på venstrefløjen'

Veganerpartiet og Kristendemokraterne har en realistisk chance for at komme ind ved næste Folketingsvalg, vurderer valgforsker.

Veganerpartiet skal kæmpe om vælgere med partier som Enhedslisten, Alternativet og SF, forudser valgforsker Kasper Møller Hansen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

I går kunne Veganerpartiet åbne flasken med veganske bobler foran Indenrigsministeriet og fejre, at de har indsamlet de 20.182 vælgererklæringer, der skal til for at stille op til et folketingsvalg.

Veganerpartiet kæmper ikke overraskende for dyrerettigheder, som er én af deres tre mærkesager. De vil blandt andet have alle offentlige kantiner og institutioner til at tilbyde 100 procent vegansk mad.

Og så skal der være mere forbrugeroplysning om klima- og miljøvenlige handlingsmønstre, ligesom partiet vil omlægge landbruget for at bruge ressourcerne bedst muligt.

Med de mærkesager lægger de sig på venstrefløjen, hvor de skal kæmpe med flere andre partier, fortæller Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor ved Københavns Universitet, i P1 Morgen.

- Der er allerede Enhedslisten, Alternativet og SF med flere, der appellerer til de samme vælgere.

Højtuddannede kvinder

Og hvad er det så for nogle vælgere, der kunne finde på at sætte krydset ved Veganerpartiet. Ifølge Kasper Møller Hansen har de flere fællestræk med vælgere, der stemte på Alternativet ved de seneste valg.

De er fra de større byer, de er veluddannede, der er flere kvinder end mænd og så er det en gruppe, der vil gøre noget ekstra for klimaet og dyrerettigheder.

- De tror måske ikke alle på, at vi alle skal være veganere, men de vil gerne have samfundet i den retning, siger valgforskeren.

Realistisk chance

Det er ikke kun Veganerpartiet, der den seneste tid har samlet de nødvendige vælgererklæringer ind til at blive opstillingsberettiget - det har Kristendemokraterne med Isabella Arendt i spidsen også.

Ifølge Kasper Møller Hansen har de to partier realistiske chancer for at blive valgt ind i Folketinget.

- Kristendemokraterne var jo meget tæt på sidst, hvor de kun manglede 200 stemmer. Med Isabella Arendt som formand kan de nok også relancere partiet på en ny måde, siger han.

Én ting er helt sikkert. De to partier kommer ikke til at kæmpe om de samme vælgere. Kristendemokraterne kæmper nemlig for det famøse kredsmandat i Vestjylland, hvor Veganerpartiet stort set ikke vil få en stemme, fortæller Kasper Møller Hansen.

Og der er altså lang vej til pladser på Christiansborg.

- De er ikke i konkurrence, men det viser også, hvor svært det er. Det er nemmere at blive opstillingsberettiget, efter at det hele er blevet digitaliseret, men der er stadig lang vej til at blive valgt ind på den måde, som vores valgsystem er skruet sammen på, siger Kasper Møller Hansen.