Valgløfte fra Socialdemokratiet: Sparekrav på uddannelser skal droppes

Hvis S vinder det kommende valg, skal uddannelsessystemet ikke længere spare to procent årligt, lover partiet.

Det skal ikke længere være at krav, at alle danske uddannelsesinstitutioner, erhvervsskoler, gymnasier og universiteter automatisk skal lede efter årlige besparelser på to procent.

I hvert fald ikke hvis det bliver Socialdemokratiet, der danner regering efter næste valg.

Det lover formand for Folketingets Uddannelsesudvalg og tidligere undervisningsminister, Christine Antorini (S), på vegne af hele partiet.

- Det er et valgløfte fra os.

- Uddannelserne har allerede nu hårdt brug for pengene. De fyrer medarbejdere, forskere og der er mindre tid med de studerende, siger Christine Antorini, der sidder i den socialdemokratiske ledelse.

Valgløfte fra S

Besparelseskravet på to procent, der blev indført af regeringen og Dansk Folkeparti i 2016, skulle skulle egentligt stoppe i 2020, men regeringen besluttede sidste år at videreføre besparelserne med endnu et år.

Ifølge Christine Antorini har Socialdemokratiet hele tiden været imod uddannelsesbesparelserne.

Derfor er det også et valgløfte, at Socialdemokratiet, hvis partiet får magten efter det kommende valg, vil sløjfe nedskæringerne hurtigst muligt, siger Christine Antorini.

- Vi lægger op til, at pengene bliver på uddannelsesområdet fra den første finanslov, vi i givet fald skal lave som ny regering.

- Det kræver selvfølgelig et flertal, men der er heldigvis også andre partier, der har været dybt bekymrede over nedskæringerne på uddannelsesområdet, siger Christine Antorini.

Skal uddannelsesområdet også have flere penge?

- Det har vi endnu ikke taget stilling til, men vi er ikke i tvivl om, at der er hårdt brug for en melding om, at de penge, der løbende er forsvundet fra uddannelserne, nu bliver der, siger hun.

Røde partier: Uddannelse kan samle os i valgkamp

Forslaget fra Socialdemokratiet møder bred opbakning blandt de røde partier.

Fra Enhedslisten, SF og Alternativet lyder det, at netop uddannelse kan blive et område, som de røde partier kan stå sammen om i en kommende valgkamp.

- Det er på tide tide at prioritere uddannelserne efter en regering, der konsekvent har sparet på dem, siger SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark.

Ifølge SF bør det samtidig være et fælles mål for de røde partier, at der bliver investeret yderligere i uddannelserne efter et valg.

Venstre: Vi kommer til at kigge på det

Hos regeringspartiet Venstre har man endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med uddannelserne efter næste folketingsvalg, siger uddannelsesordfører Mads Fuglede (V).

- Man kigger jo på alle budgetposter hver gang, der skal forhandles om en finanslov, og vi kommer også til at kigge på det her, uden jeg kan sige, om vi går i den ene eller anden retning.

Men betyder det, at besparelserne på uddannelse kan fortsætte efter 2020, hvis det er jer, der sidder på magten?

- Ja, det kan godt være. Det kan også være, at det ikke gør. Det er meget hypotetisk at spørge sådan, siger Mads Fuglede.

FacebookTwitter