Vanopslagh forsvarer ultimativ afvisning af top-topskat: 'Det vil være forræderi mod vores dna'

LA-leder Alex Vanopslagh afviser at gå på kompromis, når det kommer til beskatningen af de aller rigeste danskere

At pålægge de rigeste danskere en ekstra skat er en skovsnegl, der er for stor at sluge, mener LA-leder Alex Vanopslagh. (Foto: © Mathias Svold, Ritzau Scanpix)

Liberal Alliance har for længst lagt de ultimative krav på hylden.

- Jeg har taget et opgør med de ultimative krav og træ-klatringen, sagde LA-leder Alex Vanopslagh i forbindelse med partiets landsmøde sidste år.

Budskabet blev gentaget i forbindelse med partiets landsmøde i april i år.

- Vi har også prøvet at stå så stejlt på principperne, og måske i en grad, hvor det blev svært at skabe resultater på Christiansborg. Vi har lært af vores fejl. Vi er klar til at søge indflydelsen, også med den her regering, sagde han.

Alligevel har Alex Vanopslagh nu på forhånd meldt ud, at Liberal Alliance ikke kommer til at være med i en kommende skatteaftale, medmindre regeringen helt dropper idéen om en såkaldt top-topskat.

- Det gør jeg, fordi jeg er meget, meget uenig, både substantielt, men også principielt og værdimæssigt, i at indføre en ny millionærskat, siger han i DR's politiske podcast, Slotsholmen.

I forbindelse med regeringsgrundlaget har regeringen lagt op til en reform, der samlet letter skatten for fem milliarder kroner. Efterfølgende har regeringen åbnet for at bruge endnu flere penge på skattelettelser, men så længe en del af pakken er en yderligere skat for dem, der tjener over 2,5 millioner kroner om året, afviser Liberal Alliance at være med.

Skattelettelser er ellers hjerteblod for partiet, og Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, lægger ikke skjul på, at den samlede pakke er et kompromis, hvor Venstre også har måttet give sig.

- Vi æder den her skovsnegl (top-top-skatten, red.), fordi vi får noget andet igennem også. Alternativet til det her havde været, at der slet ikke blev gennemført nogle skattelettelser, sagde han forleden i Deadline.

Men sådan ser Alex Vanopslagh ikke på det.

- Jeg respekterer fuldt ud, at andre partier synes, at det her er et glimrende kompromis. Jeg har det anderledes.

Fordi du er utilfreds med det her ene element, så vil du hellere melde dig helt ud og stemme imod?

- En del af politik er også, at man går til valg på et bestemt værdigrundlag, nogle principper og noget, man oprigtigt tror på. Og der er det at indføre en ny millionærskat en så skadelig og usaglig idé, at det ikke er noget, vi ønsker at medvirke til, siger han.

Men Venstre forsvarer det jo blandt andet med, at det her er skattelettelser for fem milliarder kroner, og langt størstedelen vil helt almindelige lønmodtagere få gavn af.

- Jeg synes, det er nogle glimrende skattelettelser. Det er småting i bunden, håndører i sidste ende. Men jeg synes da, det er et godt initiativ, at man også halverer topskatten for en række danskere. Det vil jeg gerne rose, siger han.

- Jeg siger bare, at jeg vil ikke indgå i en aftale, hvis det er et ultimativt krav for regeringen, at der skal indføres en ny millionærskat. Der er det jo lige så meget regeringen, der er ultimativ, som det er mig.

Liberal Alliance har tidligere været med til at kaste blå blok ud i en alvorlig krise, da partiets daværende leder, Anders Samuelsen, i 2015 truede med at vælte Løkkes regering, hvis ikke kravet om en topskattelettelse på fem procentpoint blev gennemført.

Den tidligere LA-leder Anders Samuelsen stod i 2015 stejlt på sit krav om topskattelettelser. Det ultimative krav kastede blå blok ud i en voldsom krise. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix Denmark)

En linje som Alex Vanopslagh flere gange har taget afstand fra.

Hvorfor er I ultimative igen?

- I og med vi har taget det opgør, skal vi også turde træde ud af den skygge, der ligger over os. Vi skal stadig turde sige, at der er nogle ting, vi vil have gennemført, og at vi ikke kommer til at støtte en regering for enhver pris, siger Alex Vanopslagh, der ikke mener, at de to situationer kan sammenlignes.

- Dengang gidseltog vi hele det borgerlige Danmark, hvor vi havde nogle afgørende mandater, siger han.

Men det ændrer ikke på, at du adskillige gange har sagt, det er slut med ultimative krav og her kommer du jo med et ultimativt krav, allerede inden forhandlingerne er i gang.

- Jeg kommer med en tilkendegivelse om, at hvis vi skal være med i en aftale, så skal der ikke være en ny millionærskat inkluderet.

Men du kunne jo gå ind og få andre indrømmelser også, så den samlede pakke bonger ud som en fordel set fra jeres side?

- Vores vurdering er den, at skadeligheden i den nye millionærskat, det helt forkerte signal og den manglende saglighed, er så tungtvejende og så meget hjerteblod for os, at så ønsker vi ikke at acceptere den præmis.

Kan du ikke se, du gør dig sårbar over for kritik af, at du lige som din forgænger kravler op i et træ og svinger den ideologiske fane, mens Venstre får lavet politik?

- Nej, for jeg tror faktisk, at de fleste danskere godt kan se forskel på de to situationer, siger han.

- Vi har også prøvet at glemme vores principper og værdier så meget, at vi blev fuldstændig udvisket og ligegyldige, og det er jo en balance. Vi har søgt indflydelsen i en lang række aftaler, for eksempel forsvarsforliget, universitetsaftalen og finansloven for sidste år.

Så på nogle punkter er du klar til at klatre op i træet?

- Nej… I må gerne køre træ-klatningsanalogien. Det, jeg står for, det er at sige, at der bare er nogle ting, der er vigtige for os som parti, siger han.

- Det vil være et forræderi mod vores dna, hvis vi skulle stemme for en ny millionærskat.

Du kan høre Alex Vanopslagh i DR's politiske podcast, Slotsholmen. Det kan du gøre i appen DR LYD eller lige her: