Vanopslagh med opfordring til Ellemann: 'Lad være med foreslå utroligt ordinære og uambitiøse ting'

Liberal Alliance frygter, at Venstre sælger sig selv for billigt - mens Lars Løkke er "usigeligt" glad.

Liberal Alliance er ikke inviteret til flere møder, men er stadig en del af drøftelserne om en ny regering. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Der bliver talt en del mere om regeringsforhandlingerne i disse dage, end der slipper ud fra de faktiske forhandlinger.

Men i går stillede Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen op i et længere interview på TV2, hvor han sagde, at han 'måske' er på vej i regering med Socialdemokratiets Mette Frederiksen.

Og det får nu Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, til at sige, at han er bekymret for, at Ellemann sælger sig selv for billigt.

Modsat er Moderaternes Lars Løkke Rasmussen er "usigeligt" glad for den melding.

Ellemann selv beskrev i TV2-interviewet også situationen som ekstraordinær:

- Hvis vi skal læne os ud fra det blå og tage socialdemokraterne i hånden, så er det et samarbejde mellem to hovedfjender i dansk politik. Vi betragter os som antitesen til Socialdemokratiet. Derfor er det også noget ekstraordinært, hvis vi danner en regering sammen. Derfor skal der mere på bordet, end vi kunne opnå bare som Venstre, lyder det i interviewet.

Vanopslagh frygter, at Ellemann er billigt til salg

Men det "mere", der skal på bordet, har kollegaen fra det, vi ellers har været så vant til at kalde blå blok, Alex Vanopslagh, svært ved at få øje på.

- Hvor er det, der er et reelt borgerligt aftryk, spørger han og fortsætter:

- Det er, som om der mangler mod til at foreslå de rigtig svære ting. Og hvis man alligevel ikke har det mod, kan man lige så godt få de små indrømmelser ved bare at være i opposition, afslutter Vanopslagh.

Han henviser til, at når Jakob Ellemann-Jensen siger, at det, han vil have på bordet, er en frisættelse af den offentlige sektor, skattelettelser i bunden og at rykke topskattegrænsen - så er det egentlig ikke så meget anderledes end det, som Socialdemokratiets formand og fungerende statsminister Mette Frederiksen allerede har tilkendegivet, at hun godt kan se sig selv i.

- Det er helt klart min bekymring ovenpå interviewet i går, at Jakob Ellemann sælger sig selv alt for billigt, at han primært kræver ting, som S selv gik til valg på, siger han videre og tilføjer, at det selvfølgelig kan være, at 'han siger noget helt andet i forhandlingslokalet'.

Og så kommer han med en opfordring til Venstre-formanden:

- Jeg synes, han skal holde fast i det, han siger; At det skal være et esktraordinært højt ambitionsniveau, hvis han skal gå med i sådan en regering. Og så skal han jo lade være med foreslå utroligt ordinære og uambitiøse ting - men i stedet skrue op for ambitionerne i forhold tilskattelettelser og konkurrence om at levere velfærd i Danmark.

Mette Frederiksen er optimistisk og håbefuld

Også Mette Frederiksen meldte tidligere i dag ud, hvordan hun ser de forhandlinger, som er i gang.

Det gjorde hun i et opslag på Facebook.

- Vi forsøger at danne en regering, der hverken er klassisk rød eller klassisk blå. Med partier, som er vant til at arbejde sammen om mangt og meget, men som også er meget forskellige, og som ikke plejer at gå i regering sammen.

- Om vi lykkes, ved jeg ikke endnu. Men jeg er optimistisk og håbefuld, skriver hun.

Hun skriver også, at det især er Venstre, man har brugt tid sammen med i forhandlingerne.

- Det er for mig at se naturligt, da de er det største borgerlige parti. Det ideologiske udgangspunkt mellem Venstre og Socialdemokratiet er vidt forskelligt. Og der er velkendte uenigheder. Men der er også meget, der samler os, lyder det.

Løkke vil gerne være med til at skaffe flertallet til en SV-regering

I Moderaternes lejr glæder leder Lars Løkke Rasmussen sig over, at Jakob Ellemann-Jensen "er nået frem til den konklusion, at det er klogt at prøve at danne en regering over midten, hvor Venstre indgår".

- Det er godt, det bliver bredt, så er første del af opgaven løst. Så skal det også være ambitiøst. Og en ren SV-regering har ikke flertal i sig selv. Så den får i det mindste brug for, at nogen kan skaffe dem flertallet. Det vil vi gerne være med til, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger også, at man har haft en række gode møder med Mette Frederiksen, og at han har en oplevelse af, at de ser ens på rigtig mange af samfundets udfordringer. Men om han også - ligesom Jakob Ellemann-Jensen - er relativt tæt på at gå i regering, er der ikke et endeligt svar på.

- Vi vil meget gerne hjælpe sådan en regering helt frem til målstregen ved at påvirke det politiske indhold og gøre det ambitiøst. Hvis det er ambitiøst nok, og hvis man i de partier, der er enige om at lave sådan en regering, vil have os med, så stiller vi os til rådighed for det, siger den tidligere statsminister.

Til spørgsmålet om, hvorvidt det, Moderaterne er blevet præsenteret for ved forhandlingsbordet, så er ambitiøst nok, svarer han:

- Nej, det er det sjovt nok ikke. For så kunne man jo hakke af og sige, at nu er de regeringsforhandlinger løst.

De Radikale arbejder videre

Foto: Screendump fra Facebook.

Og så til endnu et Facebook-opslag.

De Radikales leder Martin Lidegaard har nemlig også fundet sin vej ind på det sociale medie i dag for at opdatere sin side.

Her skriver han, at den radikale gruppe er i arbejdstøjet i "spændende tider".

Det er ikke kun omkring det "store brede regeringsforhandlings-bord", at partiet arbejder, skriver han.

På Martin Lidegaards kontor på Christiansborg arbejder folketingsgruppen "intenst for at bringe ambitionerne for en ny regering endnu højere op - især når det handler om klima, børns trivsel, uddannelse, færre skøre regler på udlændingeområdet - og alle de økonomiske reformer det kræver, hvis vi skal kunne investere i vores fælles fremtid", skriver han.

- Derfor er det befriende, at der også ved det store forhandlingsbord er plads til både ambitioner, uenighed og kompromisvillighed, fremgår det af opslaget.

Mette Frederiksen har ikke ønsket at stille op for at uddybe det, hun skriver på Facebook. Heller ikke Martin Lidegaard har ønsket at uddybe det, han skriver. Og siden i går har Jakob Ellemann-Jensen afvist at uddybe sit interview med TV2 overfor DR.