Vanopslagh siger, at magthavere ikke skal gemme sig – nu gør han det selv i boligsag

Partilederen erkender at have begået fejl i sag om folketingslejlighed.

Alex Vanopslagh er ikke til at få i tale, selvom hans eget parti har som princip, at magthavere skal stille op til kritiske interviews og ikke gemme sig bag sociale medier. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, er kommet i problemer på grund af en sag om en lejlighed, som Folketinget har stillet gratis til rådighed for ham.

Partilederen erkender i dagbladet Information at have brudt reglerne og har nu valgt at opsige lejligheden.

Men selvom Vanopslagh og hans parti selv prædiker åbenhed og kritiserer magthavere for ikke at stille op til kritiske interviews, nægter han nu selv at stille op til interviews.

I stedet gør han det, hans eget parti har kaldt at "gemme sig" bag sociale medier.

Erkender selv brud på reglerne

Partilederen har fået stillet en lejlighed i København til rådighed af Folketinget, fordi han har sin folkeregisteradresse i Struer.

Det får alle medlemmer stillet til rådighed - sammen med et skattefrit tilskud på over 30.000 kroner om året - hvis de bor uden for Sjælland.

Men efter Information har undersøgt Vanopslaghs boligforhold, har han nu selv erkendt, at han i 2021 har tilbragt mere end 180 dage, altså mere end halvdelen af året, i folketingslejligheden, og altså ikke hjemme i Struer.

Det er imod reglerne, og derfor har han nu opsagt både folketingslejligheden og lejligheden i Struer.

- Det er selvfølgelig mit ansvar alene at have styr på reglerne – og da jeg fandt ud af, hvordan reglerne er, opsagde jeg straks både folketingsbolig samt min lejlighed i Struer, skriver Vanopslagh i et skriftligt svar til Information.

Vanopslagh oplyser til Information, at han tror, han overnatter i lejligheden i Struer 60-80 dage om året.

På baggrund af Informations historie har Københavns Folkeregister indledt en undersøgelse af, om Vanopslagh overholder lovens regler om, at ens folkeregisteradresse skal være der, hvor man rent faktisk bor.

Tordner mod politikere, der gemmer sig

Ingen medier har dog kunnet få et interview om sagen med Alex Vanopslagh. Kun et skriftligt svar til Information er det blevet til og så et længere opslag på Facebook, hvor partilederen giver sin version af historien.

Heller ikke DR har kunnet få ham i tale, men bliver henvist til det skriftlige svar i Information og Facebook-opslaget.

Alex Vanopslaghs Facebook-opslag om sagen.

Og det selvom, at Liberal Alliance for en måned siden annoncerede en række principper for, hvordan de borgerlige partier bør lede Danmark, hvis de får magten.

- Under et borgerligt lederskab vil vi insistere på, at magthaverne – det vil sige regeringen inklusiv statsministeren – ikke kun gemmer sig bag sociale medier, men jævnligt stiller op til kritiske interviews med den majoritet af journalister, der som hovedregel laver oplysende journalistik.

Alligevel gør partilederen nu det modsatte.

Liberal Alliances pressechef, Peter Bollerup Andersen, mener dog ikke, at der uoverensstemmelse mellem udmeldingen og partilederens håndtering af denne sag.

Det oplyser han i et skriftligt svar:

- Alex har ikke haft noget at skjule, han har spillet med åbne kort og lagt diverse private oplysninger frem.

- Han har erkendt at have begået fejl og taget konsekvensen af det. Så jeg synes i høj grad, at Liberal Alliance selv lever op til de kriterier for åbenhed, vi kræver af andre, lyder det.

Alex Vanopslagh er ikke den første politiker, der er endt i problemer på grund af brugen af en folketingslejlighed.

Den nuværende erhvervsminister, socialdemokraten Simon Kollerup, måtte i 2015 også opsige sin folketingslejlighed, efter Ekstra Bladet kunne afsløre, at han reelt boede sammen med sin kæreste og børn i en lejlighed på Christianshavn, selvom han havde folkeregisteradresse i Thy og derfor kunne bruge Folketingets lejlighedsordning.

Og sidste år måtte socialdemokraten Tanja Larsson trække sig som boligordfører, fordi hun lejede sin egen andelslejlighed i København ud, mens hun i stedet boede i en af Folketingets lejligheder.