Vanopslagh troede, vælgerne ville vende tilbage, da han blev formand: 'Jeg har været blåøjet'

Liberal Alliance ligger lige over spærregrænsen i seneste meningsmåling. Partilederen tror, vælgernes tillid halter efter fejl begået i sidste regeringsperiode.

- Det er et ansvar, som jeg nok i starten havde en lidt blåøjet tilgang til.

Sådan siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, om at vende krisen i partiet, efter han overtog formandsposten efter valget i 2019.

- Som parti blev vi straffet af vælgerne ved sidste valg, fordi vi opførte os som nogle idioter i regeringen. Vi sagde én ting og gjorde noget andet. Vi mistede folks tillid, og vores troværdighed var væk, siger han på dagen, hvor partiet har samlet tropperne til landsmøde i Vejle.

Men han havde blind tillid til, at når han satte sig i lederstolen, ville tilliden vende tilbage.

- Jeg tænkte, det er jo nok ikke fordi folk, der engang har stemt Liberal Alliance, nu går ind for højere skatter. Det er fordi, de mener, deres interesser bliver varetaget bedre af et andet parti. Jeg havde nok den forestilling, da jeg overtog LA, at 'nå men så er det troværdighedsproblem fikset'.

- Jeg er jo kommet til, og jeg gør ikke som Anders (Samuelsen, red.). Jeg begår ikke de fejl. Lige om lidt vender det. Jeg er da guds gave til menneskeheden, tænkte jeg på mine bedste dage. Det er ikke så sympatisk måske, men det skal man jo tænke ind imellem som politiker. Det er farligt at sige på skrift sådan noget, det er altid bedre, når man kan se, at man smiler lidt, siger han - og smiler.

Lederskiftet blev ikke et vendepunkt

Efter at have siddet i regering med Venstre og Konservative blev 2019-valget en kæmpe vælgerlussing for Liberal Alliance, der gik fra 13 mandater til fire.

Ved den seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR nåede partiet kun lige over spærregrænsen og står ikke til flere mandater end i dag.

Alex Vanopslag mener dog fortsat, han er den rette leder for Liberal Alliance, men han har svært ved at finde en forklaring på, hvorfor Liberal Alliance i meningsmålingerne stadig kun står til fire mandater.

Hvad er årsagen til, at Liberal Alliance ikke er vokset?

- Godt spørgsmål. Nogle gange behøver man ikke gøre noget forkert i politik, selvom man ikke stormer frem.

Så gør man måske heller ikke noget rigtigt?

- Der er kun én måling, der tæller, og det er den på valgdagen. Hvis vi står efter næste valg og ikke har fået flere mandater, så vil jeg ikke været tilfreds, og så vil jeg se mig selv i spejlet og tænke over, om der er nogle ting, jeg ikke har gjort godt nok, og om jeg har truffet nogle forkerte beslutninger.

Hvorfor skal man stemme på jer?

- Mit udgangspunkt er, jeg skal tilbyde et klart og tydeligt liberalt projekt, hvor de skal stemme på os, hvis de gerne vil have mere frihed. Frihed til at bestemme over egne penge. Mere frit valg inden for det offentlige. Mere frihed fra dårlige politiske beslutninger og formynderi. Men jeg tror ikke, sindssygt mange danskere ved, hvad Alex Vanopslagh står for.

Er det din fejl?

- Ja, altså min fejl er, der ikke har været en valgkamp endnu. Jeg skal gøre endnu flere mennesker opmærksomme på, hvad jeg brænder for i Danmark.

Der skal vel ikke en valgkamp til for at vælgerne kan se, hvem I er? Hvorfor slår I ikke igennem?

- Det må du spørge vælgerne om. Hvorfor er der ikke flere, der stemmer på os?

De skal vide, hvad de stemmer på?

- Jeg ved det faktisk ikke. Jeg er stolt af liberal politik og det Liberal Alliance, jeg er formand for, det glæder jeg mig til at tilbyde til danskerne. Jeg glæder mig til at se, hvor mange danskere der er enige i, at det det det, vi har brug for i Danmark.

- Jeg har været leder i snart to år, og måske har danskerne brug for mere tid til at se mig an.

Har du været god nok til at vise dem, hvad du står for?

- Jeg ville ønske, at jeg kunne få taletid i medierne hver dag, men det kan man ikke, når man er et lille parti. Det, der skal til, er, at vi igen og igen gør opmærksom på Liberal Alliances politik og liberale løsninger.

Mangler I udspil – kommer I med noget (politik til bordet, red.)?

- Vi kommer fint med noget. Jeg er fuldstændig overbevist om, at når vi er igennem en valgkamp, så går Liberal Alliance frem. I en valgkamp er der en mere lige spillebane for os, og danskerne kan se, at der brug for et liberalt alternativt.

Hvorfor er I ikke gået mere frem nu?

- Jeg kan jo spå om, om det er fordi, vi ikke er mere synlige i medierne, fordi vi er et lille parti, eller fordi der stadig hænger nogle rester af mangel på troværdighed fast fra sidste periode. Fordi danskerne har brug for at se mig an. Det kan jeg gætte på fra nu af og til juleaften. Generelt lever vi ikke i en liberal tid, siger han.

Hvilken rolle skal Liberal Alliance have? Skal de være den drillende, der står på sidelinjen, eller skal I i regering igen?

- Jeg tror godt, man kan sammenligne det med "det nye" Enhedslisten på venstrefløjen. Vi skal være et parti med stærke liberale rødder, som kan tage de ideologiske værdikampe, vi altid har gjort, og trække Venstre og Konservative i en borgerlig retning. Så længe vi er et lille parti.

- Hvis LA en dag bliver et stort parti med den nødvendige erfaring og styrke, kan det være, vi godt vil i regering, men det er så hypotetisk en snak.

Stress får del i skylden

For omkring et år siden gik Alex Vanopslagh ned med stress, og i januar skar han kraftigt ned på sin tid på Christiansborg. Han lægger ikke skjul på, at han stadig ikke er ude på den anden side, og han giver sit fravær en del af skylden for den manglende vælgeropbakning til partiet.

Hvad har været årsagen til, at du gik ned?

- Der har været mange grunde. Det har helt klart været ansvaret som partileder. Og så at få en rolle som leder - uden at have ledererfaring. Hvor svært det er at være leder, hvor stor en rolle, det er. Det har taget hårdt på mig, siger han.

Alex Vanopslag er 29 år, og har siden sommeren 2019 været formand for Liberal Alliance.

- Søren Pape plejer at sige, at han oplevede engang at få en meningsmåling på 2,3 procent. Der følte han jorden var ved at brænde sammen, for tænk hvis hans parti skulle dø med ham i spidsen. De meningsmålinger har jeg fået 100 af. Og jeg kan nogle gange tænke, er jeg god nok? Til at redde partiet? Eller bliver dét og jeg en fiasko? Det kan alle nok føle. Særligt unge mennesker. Jeg tror, der er en god grund til at så mange unge, særligt dem der har ambitioner på egne vegne, får angst, går ned med stress, mistrives og har det svært. Det er jo frygten for ikke at leve op til egne og andres forventninger. Det har jeg nok været ramt af i et eller andet omfang, siger han.

Vågner du op i dag og tænker, du er god nok?

- Haha, ligesom med alt andet er der gode dage og dårlige dage. Grundfornemmelsen af at det er en opgave, jeg er dygtig nok til, ja, det bliver nemmere, når jeg får noget mere erfaring, men der hvor det er svært, fokuserer jeg på processen frem for resultatet. Det, jeg har lært, er, at man skal huske at nyde rejsen. Ikke kun være fokuseret på resultatet. For politik er så uretfærdigt. Der er ikke noget fairness i politik; det er ikke nødvendigvis den, der gør det bedst, der får flest stemmer.

Har du fortrudt, at du sagde ja til opgaven?

- Nej. Det er jo kontrafaktisk tækning, hvis jeg ikke havde sagt ja, så er jeg i tvivl, om vi havde eksisteret. Og der er brug for et liberalt parti.

Følg med her på dr.dk klokken 11.15, når vi sender Alex Vanopslaghs tale fra Liberal Alliances landsmøde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk