Varsler højere straf for fyrværkeri mod personer

Omkring nytår registrerede politiet cirka 250 sager, hvor fyrværkeri blev affyret mod personer.

Det kan fremover koste op til otte måneders fængsel for at kaste fyrværkeri eller sten efter personer i offentlig tjeneste. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringen vil lægge en tredjedel oven i strafudmålingen i sager, hvor fyrværkeri er blevet affyret mod personer.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

I dag bliver der lanceret tre initiativer, der skal sætte en stopper for angreb med fyrværkeri og stenkast.

- Jeg håber virkelig, at vi med det her siger, at hvis du gør sådan noget, så kommer du ind at sidde. Det er et meget, meget vigtigt signal at få sendt, siger han til TV2.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) under præsentationen af ny aftale om samtykkelov i Justitsministeriets gård tirsdag den 1. september 2020. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Angreb med fyrværkeri giver i dag typisk 10-60 dages fængsel, hvis det er rettet mod menige mennesker. Hvis det er rettet mod personer i offentlig tjeneste, koster det typisk mellem fire og ni måneders fængsel. Men det er altså de straffe, som skal koste en tredjedel længere straf.

250 sager ved sidste nytår

I dagene omkring nytår 2019/20 registrerede politiet ifølge TV2 cirka 250 alvorlige sager, hvor fyrværkeri blev affyret mod personer. Det skete især i København.

Nørrebro i København var der i december 2019 en række episoder, hvor fyrværkeri blev affyret mod tilfældige personer på gaden, busser, taxaer samt mod politi og brandvæsen.

- Vi har set, at der simpelthen er nogle, som er usympatiske nok til at skyde fyrværkeri efter dem, der skal hjælpe andre. Der er behov for at sige, at dem, vi har til at passe på os, skal der altså også passes på, siger Hækkerup.

Dansk Folkeparti: Latterligt lav straf

Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, er ikke umiddelbart imponeret.

- Det bør give en langt hårdere straf at skyde fyrværkeri efter personer. At få mellem 10-60 dage virker latterligt, og det virker næsten som om, strafudmålingen tager gerningsmandens parti, siger Skaarup i en skriftlig kommentar.

- Folk, der skyder med fyrværkeri efter andre, er simpelthen for langt ude. De skal kunne mærke, at det gør ondt. Hvis det ikke er en dansk statsborger, bør det koste en udvisning.

- Nytåret skal være en fest for alle, hvor man kan gå ud og more sig uden at være bange for at blive skudt mod med raketter, siger DF'eren.

Skal træde i kraft inden årets salg

Hvis det står til regeringen, skal det lokale politi fremover desuden være bedre til at identificere "uromagere". Her skal politiet tage en såkaldt bekymringssamtale med forældrene til de børn og unge, som de mener, risikerer at begå lovbrud med fyrværkeri.

Regeringen har overvejet restriktioner på salg af fyrværkeri, men Hækkerup konstaterer, at de fleste danskere køber fyrværkeri for at bruge det nytårsaften.

Justitsministeriet satser på, at initiativerne kan træde i kraft 15. december.

/ritzau/