Vatpindene begynder at samle støv: Vi bruger færre PCR-test

Justitsministeren er nu trukket i samråd for at svare på, hvad man gør med den "overflødige" kapacitet.

Færre får stukket de lange vatpinde i halsen på landets testcentre. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Både lyntest og PCR-test er blevet fast inventar i størstedelen af alle danskeres hverdag. Den negative test giver nemlig adgang til det coronapas, der så igen giver adgang til restauranten, fitnesscentret eller biografen.

Men det seneste stykke tid er der færre og færre, der benytter sig af PCR-testen, der ellers er sikrere end lyntestene, men ofte har en svartid på 12-24 timer.

I flere måneder har antallet af PCR-test ligget nogenlunde konstant omkring 175.000 test om dagen, men den seneste uge er det tal begyndt at dykke for i søndags at bevæge sig under 150.000 test om dagen, viser tal fra Statens Serum Institut.

Løbende 7-dages gennemsnit af lyntest

Løbende 7-dages gennemsnit af PCR-test.

Årsagen til faldet skal blandt andet findes ved, at flere får et gyldigt vaccinepas 14 dage efter første stik - og at behovet for et gyldigt coronapas gør, at folk i stedet vælger de hurtige, men mindre præcise, lyntest.

Det vurderer Per Sabro, som er lægefaglig direktør ved Region Midtjylland.

- Der er jo nogle, der er faldet væk fra testområdet, fordi de kan bruge deres coronapas med det første stik. Det er næsten to millioner danskere - og resten kan vi jo se - de bibeholder kviktestene - de falder ikke så meget som PCR-testene, siger han.

Også i Region Syddanmark og i Region Nordjylland melder man om et fald i antallet af udførte PCR-test.

Justitsministeriet holder testkapacitet høj

Faldet betyder, at der flere steder er PCR-teststeder, hvor kapaciteten og personalet ikke bliver udnyttet til fulde.

Men alligevel skal regionerne fortsat opretholde en national testkapacitet efter besked fra Justitsministeriet.

- På nuværende tidspunkt har vi fået at vide fra Justitsministeriet, at vi skal køre videre med den her samlede nationale kapacitet på 170.000. Det er det, vi planlægger ud fra henover sommerferien, siger Jacob Bertramsen, kontorchef for Sundhedsplanlægning i Region Nordjylland.

Den testkapacitet bør man dog i løbet af et par dage få skruet ned for, lyder det fra Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom ved SDU og sidder i regeringens faglige referencegruppe.

- Det er en naturlig udvikling, for når vi vaccinerer mere, falder behovet for test. Derfor bør man selvfølgelig meget hurtigt få sat testkapaciteten ned, for den er jo meget dyr, siger Jes Søgaard, der anslår, at vi bruger to milliarder om måneden på at holde gang i hele testsporet.

Samtidig vil en for høj testkapacitet holde flere danskere fra andre arbejdsfunktioner, mener Jes Søgaard.

- Dem, der lige nu er i gang med at teste folk, ville i mange tilfælde være beskæftiget med noget andet ude i samfundet.

- Og vi ved jo, at turistbranchen, barer, caféer og værtshuse står og mangler den her arbejdskraft. Så samfundsøkonomisk vil det også give mening at tilpasse kapaciteten, siger Jes Søgaard.

Vil have minister i samråd

Den ubrugte kapacitet har nu fået sundhedsordfører fra Venstre Martin Geertsen til at trække justitsminister Nick Hækkerup i samråd om sagen.

- Vi tester alt for meget. Det er pokkers dyrt, og vi har nogle medarbejdere gående, der kunne gøre gavn andre steder. Vi bliver nødt til at få vores testkapacitet ned, så den matcher behovet.

Martin Geertsen (V) vil have regeringen til at kigge på den "overflødige" testkapacitet med det samme. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Men hvis der kommer et lokalt udbrud, vil man så ikke komme til at mangle kræfterne lokalt?

- Så må man jo indrette sit system lidt mere smidigt. Have en slags rejsehold, eller hvad ved jeg, lyder det fra Geertsen.

Venstre får fuld opbakning til samrådet fra De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

- Det er klart, at med den udvikling, vi nu ser, så skal der drosles ned på kapaciteten. Det koster milliarder af kroner, så der skal bremses op nu, siger han.

Et samråd er der dog ikke behov for, hvis man spørger Enhedslistens Peder Hvelplund.

- Jeg har ikke noget behov for at få ministeren i samråd. Det er ikke en akut nedskalering, der er behov for. Der skal ske en gradvis nedskalering, men det er afgørende, at PCR-testen, der er den sikreste test, forsat er tilgængelig for alle dem, der ønsker det.

Men er der ikke en god grund til at skære ned nu, når forbruget af test falder?

- Vi er ikke enige i, at der skal skrues ned nu og her, siger Peder Hvelplund, der er enhedslistens coronaordfører.

Hos De Radikale lyder det fra sundhedsordfører Stinus Lindgreen:

- Det er helt naturligt, at vi hen over den næste tid, hvor flere bliver vaccineret, og hvor vi går ind i sommermånederne, begynder at skrue ned for kapaciteten.

Justitsminister Nick Hækkerup har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar til DR Nyheder.

”Regeringen er fuldt ud opmærksom på en løbende justering af den samlede testkapacitet. Nu forventer vi, at behovet for test topper, og at der derfor vil ske et fald i brugen af test - både hurtigtest og PCR-test. Vi vil justere kapaciteten, når vi over en længere periode har set et fald. Men det er for tidligt at konkludere nu, da man så sent som den 27/5 PCR-testede over 181.000 personer på ét døgn. På den baggrund mener jeg også, at det er for tidligt at nedskalere testkapaciteten, da vi så risikerer, at folk står unødvendigt i kø.”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk