Veganerpartiet nærmer sig stemmesedlen til næste valg: 'Man må godt spise en fugl, der er blevet kørt over på motorvejen'

Veganerpartiet står til at komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg. Her svarer partiets formand på en række spørgsmål.

Veganerpartiet står med med al sandsynlighed til at blive opstillingsberettiget ved det kommede folketingsvalg. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

17.613.

Så mange vælgererklæringer har Veganerpartiet officielt fået godkendt af Indenrigsministeriet.

Det betyder, at partiet er tæt på de 20.182 vælgererklæringer, der skal til for at kunne stille op til det kommende folketingsvalg.

DR Nyheder har talt med partiets medstifter og forperson, Michael Monberg, for at blive klogere på partiet, der blev stiftet i april 2018.

1

Man må gerne spise kød - men fra motorvejen

Veganerpartiet vil ikke forbyde, at man kan gå på en motorvej og finde en fugl, der var blevet kørt over, for at spise den. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hvis I fik 90 mandater, vil det så blive ulovligt at spise kød i Danmark?

- Nej.

Hvad vil I så?

- Det, vi vil indføre som det første, er, at vi skal stoppe med at udnytte dyr alene på grund af, at der er penge i det. Så ligesom jeg ikke mener, at man skal udnytte mennesker, fordi der er penge i det, så skal vi heller ikke gøre det ved dyr.

Så man må stadig gerne slagte dyr?

- Så slår du jo nogen ihjel for at udnytte dem.

Så det må man ikke?

- Ifølge dyreværnsloven, så må du faktisk ikke. Den siger, at du ikke må udsætte dyr for smerte, svie, overgreb eller varige mén. Jeg ved ikke, hvordan du vil slå dyr ihjel uden at udsætte dem for det.

Men du sagde jo lige før, at man godt kunne spise kød, hvis I fik 90 mandater?

- Ja.

Men nu, hvor du uddyber, så mener du jo, at man ikke skal kunne spise kød?

- Nej, men man kan jo godt gå ud på en motorvej og finde en fugl, der var blevet kørt over, for at spise den.

Så ikke noget kød i køledisken?

- Der vil ikke ligge noget i køledisken, for du vil ikke have denne her industrielle produktion, som vi har i dag.

2

Ikke-veganer må gerne være medlem af Veganerpartiet

Ifølge Michael Monberg kan man godt være medlem af veganerpartiet, selvom man ikke er veganer. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Kan man godt være medlem af veganerpartiet, uden at være veganer?

- Det kan man godt, men man har ikke stemmeret til vores generalforsamling.

Hvordan kan det være?

- Hvis man udnytter dyr, så vil det være underligt, at man kan stemme om retningen for et parti, der går ud på, at dyrene skal have et basal sæt af rettigheder. Et af de rettigheder er råderet over egen krop.

Hvorfor er der en differentiering mellem at være medlem og stemme til generalforsamlingen?

- Det bare et princip, vi har. Forestil dig, hvis vi havde et parti, der handlede om at redde alle hunde mod overlast, og så havde vi et medlem, der brugte hunde til hundekampe. Det vil være meget underligt, hvis vedkommende havde indflydelse på det partis virke på, hvordan man redder hunde mod overlast.

Så man må gerne være med, men man må bare ikke påvirke partiets politik?

- Lige præcis.

3

Støtter Mette Frederiksen kun 10 procent

Statsminister Mette Frederiksen spiser et stjerneskud i Randers. Veganerpartiet bakker kun 10 procent op om hende. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Hvem peger I på som statsminister?

- Jeg er mindre interesseret i personen, men mere optaget af, hvad partiets målsætning er.

Hvilket politisk parti har så den bedste målsætning, og hvilken formand bliver så jeres statsministerkandidat?

- Det parti, der har den mest grønne og bæredygtige målsætning.

Og hvem er det?

- Jeg ser ikke, det parti være der lige nu. Jeg ser ikke et regeringsparti, der er grønne og bæredygtige nok. Men det, der er mest lige nu, det må være Socialdemokratiet.

Så hvis du under næste valgkamp under en partilederrunde på DR bliver spurgt, hvem jeres statsministerkandidat er, så vil I pege på Socialdemokratiet?

- Lad os se til den tid. Det er først om tre år, og jeg håber, at der kommer til at ske meget til den tid. Lige nu vil jeg pege 0 procent på Venstre og 10 procent på Socialdemokratiet. Men vi ender nok med at pege på Socialdemokratiet. Det er det mindst dårlige.

Så I bakker 10 procent op om Mette Frederiksen?

- Lige nu, ja.

4

Vil måske slå sig sammen med Alternativet

Mange har forladt Alternativet. Veganerpartiet afviser ikke at fusionere partierne. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Alternativet står til at ryge ud af Folketinget, hvis der var valg i dag. Og det er ikke sikkert, at I kommer over spærregrænsen på to procent. Har I overvejet at fusionere?

- Ja, men vi har den udfordring, at vi i Veganerpartiet har den mærkesag, at vi skal stoppe med at udnytte andre levende væsner. Hvis Alternativet og Veganerpartiet skal fusioneres, så må de tage veganismen med i deres egen livsførelse.

Men du kan godt forestille dig, at I af strategiske årsager blev slået sammen til et parti på et tidspunkt trods jeres forskelle?

- Det kunne jeg godt se. Asken fra Alternativet har dårligt lagt sig endnu, vi ved ikke, hvor Alternativet er henne om et år. Hvis de stadig klarer sig dårligt, så synes jeg, at de skal komme over til Veganerpartiet.

Så du så gerne, at de lagde deres kræfter over i jeres parti?

- Ja, det kunne jeg godt tænke mig.