Veganerpartiet træder frem på den politiske scene: 'Der er ingen nåde tilbage i de danske stalde'

Danmarks nyeste opstillingsberettigede parti satte i dag ansigter og ord på deres politik.

De danske vælgere skal ved næste folketingsvalg tage stilling til, om de ønsker at sætte deres kryds ved Veganerpartiet.

Partiet blev for nylig opstillingsberettiget med de nødvendige 20.182 vælgererklæringer. Og i dag ridsede partiets frontfigurer hovedlinjerne i deres politik op.

- Veganerpartiet startede, da jeg som ung videoproducent oplevede det helvede, som vi byder millioner af produktionsdyr.

- Jeg stoppede ikke med at spise produkterne fra de danske stalde, fordi jeg er en unaturligt stor dyreven. Men der var intet, der forberedte mig eller de medlemmer, der står her, på, hvad der gemte sig inde bag murene, sagde partiets stifter og partileder Henrik Vindfeldt.

På dagens pressemøde blev det afsløret, at den 28-årige falstring nu står i spidsen for partiet frem for medstifter Michael Monberg, der trak sig dagen efter, partiet blev opstillingsberettiget til Folketinget.

Partiet har grundlæggende to ideologier - for det første veganisme, som ifølge Veganerpartiets politiske linje betyder, at der ikke skal tages beslutninger, som direkte eller indirekte skader andre, hvis det kan undgås. Det gælder både mennesker og dyr.

Den anden ideologi er økocentrisme, som betyder, at mennesket skal ikke længere sættes i centrum for alle beslutninger. Der skal tages udgangspunkt i helheden og de omgivelser, vi er afhængige af.

- I det store hele er der intet af den danske natur tilbage. Det er blevet opdyrket til ukendelighed. Og det er sket med milliarder af kroner i støtte. Vi er som skatteborgere blevet tvunget til at betale for destruktionen af vores egen natur, lød det fra Henrik Vindfeldt.

Politisk ordfører efterlyser seriøs klimahandling

På dagens pressemøde blev det også afsløret, at partiets hidtidige næstforperson Lisel Vad Olsson bliver partiets politiske ordfører.

- Vores store drive og energi handler om de dyr, vi omgiver os med og den natur, der er omkring os. Vi lever vegansk. Og det står vi ved. Vi følger veganismen. Det ser vi som en kæmpe styrke og en del af den nødvendige handlekraft, sagde hun.

Lisel Vad Ollson og Veganerpartiet tordnede på pressemødet mod den udvikling, der har ført til, at 'næsten halvdelen af det danske areal er blevet solgt til foderproducenter'.

Samtidig skal der sættes en stopper for, at Danmark fortsætter med at avle og opfede over 200 millioner husdyr årligt.

- Veganerpartiet er til for alle, der ønsker konkret handling i morgen. For alle, der ønsker at dyr bliver behandlet med helt basal anstændighed og ikke bliver mishandlet.

- Og (partiet er, red.) for alle, der ønsker et opgør med et naturødelæggende landbrug, der udpiner vores jord og står i vejen for en ægte og seriøs klimahandling, sagde hun.

Peger ikke længere på Socialdemokratiet

Veganerpartiets tidligere formand, Michael Monberg, fortalte i et interview med DR Nyheder i sommer, at partiet umiddelbart ville pege på en statsministerkandidat fra Socialemokratiet.

Men det var ikke et svar, der emmede af begejstring for det nuværende regeringsparti.

- Lad os se til den tid. Det er først om tre år, og jeg håber, at der kommer til at ske meget til den tid. Lige nu vil jeg pege 0 procent på Venstre og 10 procent på Socialdemokratiet. Men vi ender nok med at pege på Socialdemokratiet. Det er det mindst dårlige.

På pressemødet i dag blev partileder Henrik Vindfeldt stillet det samme spørgsmål.

Pressemødet fandt sted i forsamlingshuset på Onkel Dannys Plads i København. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Men han er endnu mere forbeholden over for at pege på Socialdemokratiet.

Især efter at regeringen for nylig præsenterede sit udspil til en pensionsmodel ved et pressemøde, der blev holdt hos slagteriet Danish Crown i Horsens.

- Jeg ser ingen grøn regering. Men jeg håber, at vi alle kommer til at lære mere om, hvad Mette Frederiksen vil i de kommende måneder, sagde Henrik Vindfeldt i dag.