Velfærd for milliarder fra S

Socialdemokraterne vil bruge et to-cifret milliardbeløb på at reformere den offentlige sektor gennem at udstyre danskerne med egentlige og målbare velfærdsrettigheder.

Helle Thorning-Schmidt præsenterede i dag et velfærdsudspil til et to-cifret milliardbeløb og som skal gennemføres henover 10 år.

Danskerne skal i løbet af de kommende 10 år have 29 velfærds-rettigheder, som vil stille enorme krav til indretningen af den offentlige sektor.

Det mener Socialdemokraterne.

MediaLinks:

Partiets formand, Helle Thorning-Schmidt, siger, at velfærdsrettighederne repræsenterer en helt ny måde at tænke politik og velfærd på, og at metoden skal være den røde tråd til modernisering af den offentlige velfærdsservice.

To-cifret milliard-beløbHelle Thorning-Schmidt præsenterede i dag det længe ventede velfærdsudspil fra Socialdemokraterne.

Planen vil koste et to-cifret milliardbeløb - altså et sted mellem 10 og 99 milliarder kroner - og den skal finansieres af det økonomiske råderum, som partiet mener er til stede i dansk økonomi:

- Det bliver dyrt det her. Men der er et råderum i dansk økonomi, og den grundlæggende pris er, at vi siger nej til skattelettelser. Og man skal ikke se det som en udgift, men som en investering, sagde Helle Thorning-Schmidt ved præsentationen på partiets sommergruppemøde i Holstebro.

RettighederPlanen går i grove træk ud på, at alle kommuner og regioner forpligtes til at kunne imødekomme borgernes rettigheder indenfor fem områder: Børn, Skole, Sundhed, Ældre og Socialt udsatte.

Der er tale om rettigheder som, at der højest må være tre børn pr. voksen i en vuggestue og seks børn pr. voksen i en børnehave. At døende har ret til enestue og at man har ret til genoptræning indenfor en uge efter udskrivning fra et sygehus.

Sanktioner og ombudsmændEfterlever det offentlige ikke rettighederne skal de enkelte borgere have ret til at klage til såkaldte service-ombudsmænd, som alle kommuner skal ansætte. Og hvis det ikke hjælper, så kan kommunen blive sat under service-administration, som det hedder:

- Det er ikke konsekvensløst, det her. Det er en barsk konsekvens at blive sat under service-administration, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Ny måde at bedrive politik påPlanen er Socialdemokraternes svar på den kvalitetsreform af den offentlige velfærdsservice, som regeringen ventes at fremlægge i næste uge. Og ifølge S-formanden repræsenterer planen ganske enkelt et nybrud i måden at bedrive politik på og i måden at anskue den offentlige sektor på:

- Det er en langt mere forpligtende måde at føre politik på end nogensinde før, sagde hun og tilføjede, at dette er et program, som hun gerne vil og kan måles meget konkret på i næste valgperiode.

Kommunalt frihedsbrevPlanen vil ifølge dens tovholder, Hillerøds borgmester og S-næstformand Nick Hækkerup, indebære, at flere i den offentlige sektor går fra deltid til fuld tid, at sygefraværet mindskes og at man bliver bedre til at fastholde de ældre ansatte længere tid på arbejdsmarkedet. Og han frygter i øvrigt ikke, at de 98 kommuner vil opfatte velfærdsrettighederne som øget centralisering af den kommunale styring:

- Det afgørende er jo, at der er fuld finansiering - der følger penge med hver enkelt rettighed. Og så skal det understreges, at der jo er metodefrihed. Hver enkelt kommune og institution kan udmønte efterlevelsen af rettighederne præcis, som de selv synes. Jeg tror, kommunerne vil opfatte det som et frihedsbrev, sagde Nick Hækkerup, og tilføjede:

- Jeg vil gerne se den kommune, administration eller borgmester, der vil opfatte det som et stort indgreb, at de nu kan tilbyde alle børn i vuggestuer og børnehaver sund mad.