Velfærdskommissionen går i rette med Fogh

Velfærdskommissionens medlemmer går nu stærkt i rette med statsminister Anders Fogh Rasmussen, der har afvist at føre de fleste af kommissionens anbefalinger ud i livet. I en kronik skriver de, at skatten må sættes ned.

Velfærdskommissionens formand, professor Torben M. Andersen, siger at kommissionen har løst den stillede opgave. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Lige siden Velfærdskommissionens rapport udkom i sidste uge, har statsminister Anders Fogh Rasmussen sagt, at han ikke vil røre ved skatten.

Men kommissionen skærper nu tonen og pointerer, at en skattereform er nødvendig for fremtidens velfærd.

Samlet kommission bag kronik

I en kronik i dagbladet Politiken skriver den samlede kommission: Sænk skatten på arbejdet.

En af kronikkens pointer er, at en sænkning af skatten på arbejde er et afgørende element i beskæftigelsesstrategien på det korte og lange sigt.

- Eneste alternativ til at gå skattevejen er at skære kraftigt i ydelserne til dem, der ikke er i arbejde, skriver Velfærdskommissionen.

Skat indgår ikke i forhandlingerne

Anders Fogh Rasmussen har lige siden kommissionens rapport sagt, at skat ikke indgår i forårets forhandlinger om velfærdsreformer.

Han har også sagt, at kommissionen ikke bare er politisk tonedøv, men døv i det hele taget, med henvisning til regeringens skattestop.

Nødvendig kronik

Det har altså fået kommissionen til at tage til genmæle i kronikken. Formand Torben M. Andersen siger, at det er nødvendigt for at forklare, hvorfor skatten er så vigtig i det samlede billede.

Venstres næstformand, Lars Løkke Rasmussen, siger, at kronikken ikke ændrer en tøddel ved regeringens planer.