Vemodig Hækkerup sagde farvel

Nick Hækkerup(S) forlod modvilligt Forsvarsministeriet, men det blev til enkelte grin, da han gav ministerhjelmen videre til Nicolai Wammen(S).

Nicolai Wammen forærede den afgående minister en Melodi Grand Prix-CD, en guidebog til Bruxelles og LEv Tolstojs 'Krig og Fred'. (Foto: DR © DR)

Det var en mut Nick Hækkerup, der overdrog Forsvarsministeriet til partifællen Nicolai Wammen fredag eftermiddag.

Nick Hækkerup stod med korslagte arme og en hånd under hagen, mens departementschef Lars Findsen holdt tale til afsked for den nu tidligere forsvarsminister.

Nick Hækkerup har tidligere fredag givet udtryk for, at han ikke forlader ministeriet frivilligt.

Og ligeså ked af det, Nick Hækkerup var over at opgive ledelsen af forsvaret, ligeså begejstret var Nicolai Wammen for at overtage den.

- Da Helle Thorning i går aftes ringede til mig og spurgte, om jeg vil være forsvarsminister, sagde jeg ja lige med det samme, forsikrede Nicolai Wammen.

Han roste Nick Hækkerup for at have været en fremragende forsvarsminister. Og den afgående minister var mod slutningen af seancen mere afslappet og smilende.

Og de helt store grin kom frem, da Wammen, efter at have givet ham en ordentlig krammer, blandt andet forærede ham Lev Tolstojs murstensroman 'Krig og Fred'.

- Det er noget, man kan bruge som forsvarsminister, men du får en del at gøre med Europaparlamentet, og det kan muligvis være en inspiration også der, sagde Wammen til Nick Hækkerup, der blandt andet overtager Europaministerposten efter netop Nicolai Wammen.

- Det har været en fornøjelse at lære dig at kende, og at arbejde sammen med dig. Ikke kun fagligt har du været et aktiv, du har i det hele taget været et godt bidrag til huset. Tak for det, sagde Lars Findsen.

Lars Findsen roste desuden både Nick Hækkerup og hans særlige rådgiver Søren Lippert for, ud over at være dygtige og flittige at være behagelige at omgås og arbejde for.

Departementschef Lars Findsen forærede Nick Hækkerup hans kommandoflag, som bæres af søværnets skibe, når forsvarsministeren er ombord. Indrammet, forseglet og med formaninger om ikke at misbruge det.

- Er behov for at passe på dig selv, og der er behov for at passe på vores forsvar.

Nick Hækkerup forærede Nicolai Wammen en militærhjelm ved overdragelsen, fordi der, som han sagde: Hjelm mellemrubrik

- I får en minister, som dokumenteret evner det brede samarbejde, som dokumenteret evner at skabe resultater og som har skabt resultater. Og en minister som grundlæggende er sympatisk, behagelig, rar at omgås og god at være sammen med, sagde Nick Hækkerup om Wammen, som han ud over regeringsarbejdet kender fra deres fælles tid i Socialdemokraternes ungdomsorganisation.

Men når det nu skal være, så virkede ministeren til at være tilfreds med, at det er den tidligere Aarhus-borgmester og Europaminister Nicolai Wammen, som overtager ansvaret for de omtrent 22.000 ansatte i Forsvaret og Forsvarsministeriet. Wammen er sympatisk, behagelig, rar og god