Venstre ændrer holdning til dyresex-forbud: Danmarks omdømme er på spil

Vores nabolande risikerer at tro det værste om os, mener Venstre.

Det er tid til at forbyde dyresex, mener Venstre nu. Foreningen Dyrenes Venner har længe haft den holdning. Her er det en avisannonce fra 2010, som foreningen indrykkede. (Foto: Jakob Andresen © DR København)

Dyresex er en hæslig ting.

Det har Venstre ifølge dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen længe ment. Til gengæld har partiet hidtil ikke været klar til at vedtage en lov, der direkte forbyder dyresex.

Det har Venstre nu ændret holdning til, og partiet vil derfor stemme for et lovforslag fremsat af fødevareminister Dan Jørgensen (S), der forbyder "seksuel omgang eller seksuelle handlinger med dyr".

Venstres holdningsskifte skyldes primært Danmarks omdømme i udlandet, forklarer Erling Bonnesen.

- Vi har i Venstre hele tiden været imod dyresex, for det er en hæslig ting, siger Erling Bonnesen.

- Men der kunne måske risikere at opstå tvivl i udlandet, når man ser på forholdene fra udlandet. Der vil vi i Venstre ikke risikere, at Danmark opfattes som et sted, hvor man sanktionerer det. Derfor har vi foretaget en evaluering, og det er nu det rigtige at foretage en justering og støtte lovforslaget, så der bliver et decideret forbud mod dyresex, siger han.

Af hensyn til Danmarks omdømme

Dansk Folkeparti har i mange år ønsket et forbud mod dyresex, og da Venstre nu også støtter det aktuelle lovforslag, tegner der sig et bredt flertal i Folketinget for at forbyde dyresex. Kun Liberal Alliance og Enhedslisten støtter ikke umiddelbart op om lovforslaget.

Erling Bonnesen, skyldes det Danmarks image i udlandet, at I nu vil stemme for et forbud mod dyresex?

- Det er den ene ting. Det er selvfølgelig også fordi, at vores synspunkt er det samme som altid, at dyresex er hæsligt.

- Men eftersom vi kan se, at debatten kan udgøre en risiko, at der opstår tvivl, når man ser på det fra udlandet, har vi vurderet, at vi ikke vil risikere den tvivl. Det er selvfølgelig både af hensyn til dyrene, men også af hensyn til Danmarks omdømme. Det er en samlet vurdering, siger Erling Bonnesen.

Vil ikke løbe risiko

Er det dit indtryk, at Danmark opfattes som et land, hvor dyresex er særlig udbredt?

- Nej, det er det ikke. Men der er nogle tegn på, at det risikerer at gå sådan, når vi ser debatten i nogle af vores nabolande, hvor de har vedtaget forbud mod dyresex.

- En udløber af det kunne blive, at hvis vi ikke gør det i Danmark, kunne det tænkes at blive et sted, hvor man måske har adgang til det. Den risiko vil vi simpelthen ikke løbe, siger Erling Bonnesen.

Forbuddet mod dyresex i Danmark ventes endeligt vedtaget i løbet af foråret.