Venstre afviser: Irak-dokumenter bliver eldorado for pressen

Justitsminister Søren Pind afviser at kommentere krav om at offentliggøre krigsdokumenter. Han bliver nu kaldt i samråd.

Justitsminister Søren Pind (V) kan se frem til at blive kaldt i samråd, efter at et flertal udenom regeringen vil have offentliggjort ikke-klassificerede dokumenter fra den lukkede Irak-kommission. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der kommer ikke på tale at offentliggøre de mange tusinde ikke-klassificerede dokumenter fra den nedlagte Irak-kommission.

Det slår Venstre fast på trods af, at et flertal udenom regeringen efter nytår ventes at stemme for et beslutningsforslag fra Liberal Alliance, der netop vil pålægge regeringen at offentliggøre dokumenterne.

Venstres retsordfører kalder det imidlertid ”en dårlig ide” at fremlægge dokumenterne.

- Man kan tage et bilag, der ikke understøttes af vidneudsagn fra de implicerede. Det bilag kan bruges til hvad som helst. Det bliver virkelig et eldorado for pressen. Der er jo tusindvis af papirer, så man kan jo selv vælge, og derudfra kan der altså skabes helt forkerte historier, siger Preben Bang Henriksen (V).

Da Irak-kommissionen efter valget blev lukket af den nye Venstre-regering, skete det umiddelbart inden, at kommission skulle i gang med at afhøre en lang række vidner, herunder tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Venstres retsordfører mener ikke, at det giver mening at offentliggøre de mange tusinde dokumenter, når der ikke er vidneudsagn at forholde sig til samtidig.

Juraprofessor Jørgen Albæk fra Aarhus Universitet, der var medlem af Irak-kommissionen, mener dog, at det vil være relevant at fremlægge dokumenterne og siger, at der er ”interessante ting” iblandt.

- Jeg sidder ikke i kommissionen, så jeg ved ikke, hvad der er at komme efter, men jeg ved, at de kun har gennemført halvdelen af deres arbejde. De har kun fået fremlagt papirerne og har ikke nogle vidneforklaringer at støtte sig op ad. Derfor er det en dårlig ide at distribuere resultatet af en halv retssag, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke lade sig interviewe om flertallet mod regeringen, men han vil som minimum skulle forholde sig til det i et kommende samråd indkaldt af Enhedslisten.

Her vil partiet spørge justitsministeren, om han er enig med Venstres retsordfører i, at det vil blive ”et eldorado for pressen”, hvis dokumenterne kommer frem.

- Hidtil har regeringen jo påstået, at alt var belyst, men nu mener Venstres ordfører, at der kan gemme sig et hav af historier, som Venstre ikke ønsker skal komme frem, siger udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

Facebook
Twitter