Venstre afviser kritik: Vores skattestop er et skattestop

Vores ønske om et skattestop er nemt at forstå, siger Venstre. Partiet fastlår, at deres skattepolitik er mage til den, Anders Fogh Rasmussen indtroducerede i 2001.

Torsten Schack Pedersen, skatteordfører for Venstre, mener ikke, der kan være tvivl om Venstres skattepolitik.

Der er ikke noget hokuspokus. Danskerne kender det. Og et skattestop er et skattestop.

Sådan siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Petersen, efter partiet de seneste dage er blevet kritiseret for ikke at sige højt og tydeligt, hvad de mener med at ville genindføre skattestoppet.

Torsten Schack Petersen forstår ikke, der kan være tvivl om, hvad Venstre egentlig mener med partiets annoncering om at genindføre skattestoppet fra tiden med Anders Fogh Rasmussen.

- Vi står vagt om et skattestop, og det er det, vi vil genindføre, hvis vi får flertallet efter et folketingsvalg, siger Torsten Schack Petersen til P1 Orientering.

Får vi så alle sammen et stykke papir fra Venstre, så vi kan se præcis, hvor meget vi skal betale i skat, hvis Venstre kommer i regering igen?- Skattestoppet er jo velkendt, og det er, som det plejer. Der er ikke grund til at lave papir på noget, som er velkendt. Skattestoppet er, som vi har stået vagt om i over 10 år i regeringen, og det er det samme skattesop, som vi støtter stadigvæk, siger Torsten Schack Petersen.

Han forstår ikke, at folk kan tvivle på, hvad Venstre mener.

- Det skattestop, som Venstre har administreret og håndhævet nidkært gennem 10 år - og som vi også gik på valg på - er stadig Venstres politik, siger Torsten Schack Petersen.

Dermed slår han fast, der Venstre ikke vil pille ved eksempelvis skatteprocentsatsen og ejendomsværdiskatten.

Skattestop blev kritiseret

I 2001 indførte Venstre og De Konservative skattestoppet i deres regeringsgrundlag. Kort fortalt var tanken bag skattestoppet, at skatterne skulle fastholdes på niveau med skatterne i 2001.

Dermed skulle hverken moms eller skat sættes op. Hvis der blev lavet nye skatter, skulle pengene herfra gå til andre skattesænkninger.

Det meget omtalte skattestop er de seneste år blevet kritiseret skarpt af både de økonomiske vismænd, OECD og Nationalbanken.

Kritikken er blandt andet gået på, at systemet med et skattestop ikke er fleksibelt nok, fordi man er låst på ikke at kunne hæve en skat eller indføre en ny for at sikre statskassen en ekstra indtægt.

Herudover blev den gamle VK-regering også beskyldt for ikke altid at overholde skattestoppet, eksempelvis da man indførte, at der også skulle betales licens af computere med internetadgang.

Det betyder kort fortalt skatterne fastholdes på niveau med skatterne i 2001, hvilket betyder at hverken moms eller skat må sættes op. Derudover er det også en del af skattestoppet, at laver man nye skatter, skal alt her fra gå til yderligere skattesænkninger.

På Venstres hjemmeside havde man i lang tid et lille tikkende ud i hjørnet, som markede, hvor længe partiet havde haft skattestoppet.

Skiftende skattepolitik

Før valget understregede Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at der ikke var råd til nye skattelettelser efter valget.

I foråret krævede partiet så det, Løkke kaldte for "rigtige skattelettelser" for 13 milliarder kroner, inden partiet i al hast lavede en skatteaftale med regeringen, der giver skattelettelser for syv milliarder kroner.

Forinden havde Venstre været med til at hæve afgifter på energiområdet, og mandag krævede partiet så skatte- og afgiftslettelser til erhvervslivet og fedtspisende danskere for fire milliarder kroner.

Facebook
Twitter