Venstre angriber EL i sag om dobbeltløn: En flok dobbeltmoralske banditter

Enhedslisten kritiserede Carl Holsts dobbeltløn, men klapper i om deres egen borgmester Morten Kabell. Dybt hyklerisk, lyder det.

- Man er en dobbeltmoralsk bandit og en hykler, som ikke tør stå ved det, man mener, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) om Enhedslisten. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det var både ”grådigt og et udtryk for pamperi”, da tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) i 2015 modtog løn som minister og eftervederlag som tidligere formand for Region Syddanmark.

Sådan lød kritikken dengang fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mod Venstres Carl Holst.

Nu skyder Venstre hårdt tilbage på Enhedslisten i sagen om afgående teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell.

Morten Kabell er fra 1. januar ansat som vicedirektør i firmaet Copenhagenize Design Company, men har valgt at modtage eftervederlag fra Københavns Kommune på en halv million kroner, selvom han har fået nyt chefjob – og dermed modtager dobbeltløn.

- Hvis man mener, at en venstremand ikke må modtage et eftervederlag, men at en enhedslistemand godt må modtage et eftervederlag, så har man en moral som er mindst dobbelt så stor som min, siger Venstres politiske ordfører på Christiansborg, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det betyder, at man er en dobbeltmoralsk bandit og en hykler, som ikke tør stå ved det, man mener, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen understreger dog, at Morten Kabell og alle andre er i deres gode ret til at beholde deres eftervederlag.

Tavshed i Enhedslistens top

Venstre-ordføreren efterlyser en offentlig forklaring fra Enhedslisten på, hvorfor det er i orden for Morten Kabell at beholde sit eftervederlag, når partiet mente det modsatte i Carl Holst-sagen.

Der er imidlertid ingen blandt Enhedslistens top på Christiansborg, som ønsker at udtale sig om Morten Kabells dobbeltløn.

Enhedslisten har udpeget skatteordfører Rune Lund til at håndtere sagen, men han ønsker ikke at kommentere Morten Kabells beslutning om at beholde sit eftervederlag, ligesom det ikke har været muligt at få en kommentar til kritikken fra Venstre.

Morten Kabells presseafdeling på Københavns Rådhus oplyser, at Morten Kabell også i dag afviser at stille op til interview. Og understreger samtidig, at Morten Kabell aldrig har udtalt sig om andre politikeres eftervederlag.

I Morten Kabells partiforening i København udtrykkes der forståelse for den afgående borgmesters valg om at fastholde sin dobbeltløn.

- Vi står 100 procent bag Morten nu, fordi han spiller efter de regler, der er, og vi kan ikke lave reglerne om midt i det hele, siger Karina Vestergård Madsen, der er gruppeformand for Enhedslisten i København.

- Vi har simpelthen ikke i Enhedslisten som parti diskuteret det her, og derfor er det heller ikke rimeligt at begynde at gøre Morten ansvarlig for noget, vi ikke har været opmærksomme på, siger hun.

'Har Mortens ryg'

Men I gjorde jo Carl Holst moralsk ansvarlig for det, I syntes var moralsk rimeligt, og efter pres fra blandt andet Enhedslisten frasagde Carl Holst sig frivilligt sit eftervederlag. Burde I så ikke gøre præcis det samme selv?

- Vi har valgt i denne sag, at vi kommer til at diskutere de her regler frem mod vores generalforsamling, og vi kommer til at se på, hvad der skal gøres. Det er den måde, vi kommer til at reagere i det her. Vi mener ikke, at Morten skal stå til ansvar for, at vi som parti ikke har været vågne i den her sag.

Hvordan kan I så angribe Carl Holst for det samme?

- Jeg kan forholde mig til, hvad vi gør her. Det er det, jeg kan forholde mig til. Carl Holst og den sag, det var jo regionerne og Christiansborg, der kørte den sag. Ikke fordi jeg er uenig med dem, men jeg bliver nødt til at stå på mål for, hvad vi laver, siger Karina Vestergård Madsen.

Men du siger, at du ikke er uenig med dem. Var det en dårlig ide af Carl Holst, at han var for moralsk?

- Ved du hvad, jeg gider ikke det der. Nu synes jeg, du begynder at køre rundt med mig, og jeg gider ikke få et eller andet åndssvagt citat. Jeg synes virkelig, jeg har været god til at svare, hvad det er jeg gerne vil stå på mål for, og hvad vi gør fremadrettet for at rette op på de her uklare regler i en sag, vi er blevet gjort opmærksomme på. Du vil gerne have, at jeg hænger Morten ud og siger, at han skal betale tilbage. Det vil jeg ikke. Jeg har Mortens ryg.

Opfordres til at sige nej til pengene

Ikke alle i Enhedslisten er dog lige imponerede over Morten Kabells beslutning.

- Morten Kabell bør frasige sig pengene, siger Vibeke Syppli Enrum, regionsmedlem for Enhedslisten i Region Syddanmark og medlem af Enhedslisten hovedbestyrelse.

Vibeke Syppli Enrum hæfter sig ved, at Enhedslisten gik forrest i kritikken af daværende forsvarsminister Carl Holst, da han for to år siden udover sin ministerløn modtog eftervederlag fra sit tidligere job som formand for Region Syddanmark. Et pres, der endte med at Carl Holst frasagde sig sit fremtidige eftervederlag.

- Det er et politisk og moralsk spørgsmål. Og hvad der gælder for Carl Holst bør selvfølgelig også gælde for Morten Kabell. Det vil da være dobbeltmoralsk og hykleri, hvis vi i Enhedslisten ikke sagde, at Morten Kabell selvfølgelig skal afstå fra at modtage de penge, siger Vibeke Syppli Enrum og tilføjer:

- Men gør Morten Kabell ikke det, så skal han som minimum donere dem til et fornuftig formål.