Venstre bakker op om udenlandske indsatte på kaserner

På efterskoler og højskoler deler eleverne værelse. Derfor kan man selvfølgelig også det som indsat, mener Venstre.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen ser potentiale i et forslag fra DF, der skal sende udenlandske indsatte på nedlagte kaserner. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)

En god idé, der skal ses nærmere på.

Sådan siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen til et udspil fra Dansk Folkeparti, som skal sende udenlandske indsatte til landets nedlagte kaserne.

Et forslag, der ifølge DF både skal spare plads og penge.

- I Venstre har vi selv peget på, at vi bliver nødt til at forringe vilkårene for udenlandske afsonere, fordi de er så lukrative i forhold til der, hvor de udenlandske kriminelle kommer fra, siger Karsten Lauritzen.

V: Man gør det på efterskole

Det er i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde, at retsordfører Peter Skaarup foreslår, at de 1100 udenlandske indsatte i de danske fængsler bør afsone på landets nedlagte kaserner.

For der er penge at spare, hvis 10-15 mand skal dele værelse på kasernerne. Og det er kun rimeligt at de indsatte skal dele kvadratmetre, mener Venstres Karsten Lauritzen.

- Hvis folk på efterskole, højskole og værnepligtige kan sove flere på et værelse, så er det jo mærkeligt, at det skulle være en menneskeret at have sin egen celle som kriminel i et fængsel, siger Karsten Lauritzen.

S er imod

Til gengæld kan Dansk Folkeparti ikke hente meget opbakning hos regeringspartiet Socialdemokraterne.

Her siger retsordfører Trine Bramsen, at nedlagte kaserne vil blive mere opbevaring end fængsler, hvis man følger DFs forslag.

- Løsningen ligger ikke i at åbne nye discount-fængsler. De udenlandske indsatte skal sendes hjem til deres hjemlande hurtigst muligt. Udenlandske kriminelle skal slet ikke være i Danmark, de skal hjem, der hvor de kommer fra, siger Trine Bramsen.

I 2013 sendte Danmark 34 udlændinge til afsoning i hjemlandet, og der sidder omkring 1100 udenlandske indsatte i de danske fængsler nu.

Trine Bramsen, hvordan går det med at sende udenlandske indsatte hjem?

- Faktum er, at det går langt bedre under den her regering end under den tidligere regering med at sende dem hjem. Dansk Folkeparti er end ikke en del af den aftale, der sikrer, at udlændinge kommer hjem til afsoning. Men vi har styrket indsatsen massivt, siger Trine Bramsen.

Der er en aftale blandt EU-landene om afsoning i hjemlandende, men den er ikke bindende og der er ingen sanktioner, hvis landene ikke tager imod de kriminelle.

Derfor laver man typisk særskilte aftaler med de enkelte lande. Og det er her, energien bør ligge, mener Trine Bramsen.

- Det er ikke den rette udnyttelse af ressourcerne at begynde at åbne nye fængsler, siger Trine Bramsen.