Venstre: Breivik ville også havne på vores ekstremistliste

Udlændingeordfører Marcus Knuth (V) afviser, at offentlig ekstremistliste er symbolpolitik.

Med den nye ekstremistliste vil myndighederne på forhånd ekskludere forkyndere, der har ytret sig imod demokratiet eksempelvis i hjemlandet. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Når regeringen spiller ud med en konkret model for et indrejseforbud for hadprædikanter, der ikke er borgere i et andet EU-land, er det for at bremse mennesker med et ønske om at undergrave det danske frihedsfundament.

Sådan lyder det fra Venstres integrations- og udlændingeordfører, Marcus Knuth.

- Vi gør det baseret på nogle af de ting, vi har set i Danmark, men også andre steder i Europa, hvor ekstreme prædikanter kommer og prædiker had og antidemokratiske holdninger i for eksempel moskeer, siger han.

Regeringen lægger ifølge Jyllands-Posten op til, at personer, der eksempelvis har opfordret til terror, i fremtiden skal sættes på en offentlig liste, nægtes visum og straks afvises, hvis de møder op ved grænsen.

- Der kommer en offentlig liste, hvor man siger, at de her personer ikke må komme til Danmark. Og så vil der være en ikke-offentlig liste, som er en slags observationsliste, hvor myndighederne holder øje med personer, som eventuelt kan være mennesker, vi ikke ønsker os i Danmark, siger Marcus Knuth.

V: Vi skal værne om Danmark

Men er det ikke meget svært at afgrænse, når nogen har ytret sig antidemokratisk?

- Jo, men det er en vurdering fra sag til sag, men du har nogle eksempler, hvor der har været helt klare tilfælde, hvor folk eksempelvis har prædiket, at alle jøder skal dø. Og i de tilfælde, jeg har set, har det været ret klart, at her har du med en person at gøre, som ønsker at destruere og ødelægge Danmark, og hvad han ellers finder af demokrati rundt i verden

Direktør i Justitia og jurist Jacob Mchangama kalder forslaget "hullet som en si" og "ren symbolpolitik". Hvad siger du til det?

- Det kan jeg ikke rigtigt forstå. Han har også kaldt det meget, meget vidtgående, og vi ønsker netop at slå meget hårdt ned på det her. Og hvis du laver en liste over mennesker, der ikke må komme til Danmark, så er det jo altså mennesker, der ikke må komme til Danmark. Det kan jeg ikke se noget symbolpolitik i.

Men med vidtgående mener han vel i forhold til ytringsfriheden?

- Jo, men som politiker står vi for at skulle værne om Danmark, og derfor er det helt fint, at vi kommer med nogle meget vidtgående skridt. For de eksempler vi har set på folk, der prædiker den her slags had, ønsker vi ikke i Danmark, siger Marcus Knuth.

Rettet mod hadprædikanter i alle former

Nogen vil sige, at det er bedre at møde de her prædikanter med debat og modargumenter. Risikerer man ikke at flytte hadprædikanterne væk fra det åbne og ned i lukkede rum, hvor vi ikke har overblik over dem?

- Jeg tror, vi har med mennesker at gøre, som ikke ønsker nogen form for debat, men kun har som ønske at sprede had. Det er ikke mennesker, jeg ønsker skal komme til Danmark, så vi kan debattere med dem. Jeg ved godt, at De Radikale og andre fra rød blok mener, at det er en forkert tilgang, og at vi er for hårde, men jeg mener, at vi skal slå hårdest muligt ned på det her.

Tror du, det her får en effekt på radikaliseringen?

- Der vil i hvert fald være nogle mennesker, som vil have et forbud mod at komme til Danmark. Desuden sender det også et meget, meget klart signal til omverdenen om, at vi ikke ønsker det her i Danmark. Vi ønsker ikke stiltiende at acceptere, at rabiate prædikanter rejser hen over vores grænser og prædiker død og ødelæggelse.

Er den her liste kun rettet mod muslimske forkyndere?

- Nej, den er rettet mod hadprædikanter i alle former. Jeg er sikker på, at hvis sådan en som Breivik kom på fri fod en dag, ville der have været en god chance for, at han også havnede på den her liste.

  • De Radikale kalder forslaget udansk, mens Dansk Folkeparti er glade for udspillet.

  • Den offentlige liste skal udfærdiges af Udlændingestyrelsen på baggrund af tilgængelige oplysninger. Det kan være informationer fundet på internettet eller fra dansk og udenlandsk politi.

  • Udlændinge, der ender på listen, kan få prøvet afgørelsen ved den domstolslignende instans Udlændingenævnet.

  • I dag er det allerede muligt i visse tilfælde at nægte personer indrejse, hvis de vurderes at være til fare for statens sikkerhed.