Venstre: Burkaklædte skal kunne ende i fængsel

Et tildækket ansigt i det offentlige rum skal koste en bøde på 1.000 kroner og i værste fald fængsel, lyder indstillingen fra Venstre.

Hvis det står til Venstre, skal et brud på maskeringsforbuddet koste 1.000 kroner og i værste fald fængsel. Det vil gælde personer iklædt niqab som her på billedet (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det skal koste en bøde på 1.000 kroner og i værste fald fængselstraf, hvis en person er iklædt burka eller på anden måde tildækker ansigtet i det offentlige rum.

Sådan lyder det nu fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Dermed er regeringspartiet Venstre klar med sit bud på, hvad straffen skal være, hvis man bryder det tildækningsforbud, som regeringen og et flertal i Folketinget i begyndelsen af oktober blev enige om.

- Det vil være en straf på 1.000 kroner i førstegangstilfælde, og så vil den selvfølgelig blive trappet op og kan faktisk ende med tre måneders fængsel, siger Preben Bang Henriksen, der har en enig folketingsgruppe bag sin indstilling til regeringen.

Han mener ikke, at det er for hård en straf.

- Jeg vil ikke sige, at 1.000 kroner er voldsomt, men det er klart, at - ligesom ved alle andre forbrydelser - hvis ikke det har en virkning, at man får en bøde, så er den videre straf en fængselsstraf, siger han.

Fra burkadiskussion til tildækningsforbud

Spørgsmålet om et såkaldt burkaforbud splittede for kort tid siden både Venstre og regeringen internt. De Konservative talte for et burkaforbud, Liberal Alliance var imod, og Venstre var splittet.

Kompromisset blev så et tildækningsforbud, så det i praksis bliver ulovligt at tildække ansigtet i det offentlige rum, herunder at bære de muslimske klædedragter burka og niqab.

Preben Bang Henriksen håber, at udsigten til bøde vil få færre til at bære burka.

- Så man er klar over, at det kan få konsekvenser, hvis man går med tildækket ansigt.

Men tror du, at udsigten til bøde eller fængselsstraf kan få kvinder i burka til at tage den af?

- Det kan jeg ikke sige noget om, men jeg synes, vi har en forpligtelse til at sikre - og nu nævner du burka-eksemplet - at vi gør, hvad vi kan for at få kvinderne ud af den situation, og jeg håber, at forbuddet vil få en generel præventiv virkning, også i situationer omkring burkaer, siger han.

Julemænd og udklædte undtaget

Preben Bang Henriksen forventer ikke, at politiet skal på overarbejde, hvis det ender med, at straffen for at bryde tildækningsforbuddet bliver en bøde.

- Nu er det jo heldigvis ikke sådan, at hver anden kvinde, vi ser på gaden, går i burka. Det er ganske få. Og det vil det forhåbentligt også være i fremtiden. Jeg tror godt, at politiet kan overkomme at skrive den bøde, siger han.

Ifølge Venstre skal der samtidig være en række undtagelser, så julemænd og børn i fastelavskostumer ikke bliver straffet. Lige som der skal være en undtagelse i forbindelse med vielser og begravelsesceremonier.

De konservatives retsordfører, Naser Khader, er ikke meget for, at en burka kan sende folk i fængsel.

Til gengæld så han gerne, at bøden blev højere, for eksempel 2.000 kroner.

K: Bøde frem for fængsel

- Vi vil gerne fokusere på bøder, og jo højere beløb, jo bedre, for det skal virke forebyggende, siger Naser Khader, der understreger, at han endnu ikke har diskuteret strafspørgsmålet med den konservative gruppe.

- Vi har fået at vide af juristerne, at vi ikke kun kan nøjes med bøder, hvis det gentager sig mange gange, og hvis det er det, der er konklusionen, må vi tage stilling til det i gruppen. Umiddelbart er jeg imod, at konsekvensen bliver fængselsstraf, men vi kan blive tvunget til det, hvis juraen siger noget andet, siger Naser Khader.

Regeringspartierne skal nu blive enige om den model, som efterfølgende skal sendes i høring og endeligt vedtages, så loven kan træde i kraft.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ønsker ikke at kommentere.

Det er i dag forbudt at tildække sit ansigt i forbindelse med demonstrationer. Det er det såkaldte maskeringsforbud.

Facebook
Twitter