Venstre: Det er ikke almindelige borgere, der køber el-biler

Venstres klima -og energiordfører mener ikke, at løsningen er at kaste flere penge efter elbiler.

De store dyre Tesla-elbiler står for langt størstedelen af elbilsalget i Danmark (Foto: REBECCA COOK © Scanpix)

Det er ikke løsningen bare at kaste flere penge efter elbilerne ved at sikre afgiftsfritagelse til og med 2017. Et foreslag, som de Konservative har meldt ud i dag.

Det siger Venstres klima -og energiordfører, Thomas Danielsen.

- Det er ikke almindelige borgere, der køber de biler, og vi vil gerne, at markedet bliver rullet mere bredt ud i befolkningen.

Han mener netop, at afgiftsfritagelsen ikke har virket efter hensigten, fordi det er de luksuriøse Tesla-elbiler, der bliver solgt flest af, og ikke i lige så høj grad de mindre familiebiler og minibiler.

V vil have analyser

Både de Konservative og Liberal Alliance har i dag meddelt, at de ønsker afgiftfritagelse på elbiler. De Konservative er bange for, at markedet for elbiler går i stå, hvis man ikke sikrer afgiftsfriheden de næste år. Det er Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager, enig i, men dog af lidt andre årsager.

- Vi vil afskaffe registreringsafgiften på alle biler, ikke kun på elbiler. Det skal være billigere for alle bilejere, siger hun til DR Nyheder.

Men den er Venstre altså ikke med på.

- Vi kan ikke sige ja til fortsat at fritage elbiler fra registreringsafgiften, før vi får lavet analyser af, hvad der rent faktisk virker, siger Thomas Danielsen.

Han nævner blandt andet elbilers begrænsninger over større afstande, pris og lademuligheder som andre parametre, der kan have indflydelse på, hvordan markedet udvikler sig.

Bred opbakning på Christiansborg

Dansk Folkeparti er positive, men vil gerne se en løsning på finansiering, før de siger klart ja.

- Det er mere oplagt at lave en omlægning af hele afgiftsområdet og derved finde en langvarig løsning for elbilerne på den måde, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær.

Ved en rundspørge til de røde partier er både de Radikale, Alternativet, Enhedslisten og SF med på en bibeholdelse af den nuværende afgiftsfritagelse.

Skatteordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen er enig med DF og Enhedslisten, som ikke mener løsningen ikke skal være midlertidig.

- Vi ønsker at finde en samlet model for bilafgifterne fremadrettet, og det har den nye skatteminister indkaldt til dialog om engang i efteråret.

Socialdemokraterne ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere på, om de er for eller imod. De henviser til deres tidligere udtalelser.

FacebookTwitter