Venstre efter Dong-kritik: Staten skal fortsat stå for salg af offentlige selskaber

Staten bør ikke afgive politisk kontrol, mener finansordfører Jacob Jensen.

Jacob Jensen, finansordfører i Venstre, mener ikke, at Dong blev solgt for billigt. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Rigsrevisionens kritik af Dong-salget giver ikke anledning til at lave drastisk om på proceduren for salg af statsejede virksomheder.

Det mener Venstres finansordfører, Jacob Jensen, som derfor ikke bakker om Socialdemokratiets forslag om at oprette et holdingselskab, som fremadrettet skal håndtere salget af offentlige selskaber.

- Alle mulige konstruktioner med holdingselskaber, tror jeg ikke, vil ændre på salgsforløbet, siger Jacob Jensen (V).

- Jeg vil ikke være med til at afgive politisk kontrol med statens aktiver. Det håber jeg heller ikke, at Henrik Sass Larsen vil.

Finansordføreren forklarer, at salget af en offentlig virksomhed i sidste ende alligevel vil og bør ende med en politisk beslutning, hvor rådgivere og embedsmænd udformer et beslutningsgrundlag, som politikerne derefter tager stilling til.

Forslaget om holdingselskabet kommer fra Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, efter at Statsrevisorerne i går kritiserede håndteringen af statens salg af Dong i 2014, hvor den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs blev medejer af energiselskabet.

I sin beretning skriver Statsrevisorerne, at centrale dokumenter ikke findes, og at der derfor mangler vigtig dokumentation om ministeriets overvejelser, blandt andet omkring salgsværdien af selskabet på omkring 100 milliarder kroner.

Ingen aktier til direktøren

Netop prisfastsættelsen af energiselskabet har siden været salget været udgangspunkt for heftig debat, og Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, foreslår i forlængelse af Statsrevisorernes beretning, at virksomheder og institutioner, som har en direkte kommerciel interesse i salget, fremover ikke bør være med til at fastsætte prisen på statsejede selskaber.

Dét forslag er Jacob Jensen (V) til gengæld mere åben over for, hvis der skal laves noget om.

- Det er en valid pointe, at der kan være sket en sammenblanding af interesser.

Venstres finansordfører forklarer, at der allerede er en proces i gang i Folketingets finansudvalg, hvor politikerne skal gennemgå statens ejerskabsstrukturer - og i den forbindelse kunne man oplagt se på, om såkaldte optionsprogrammer, hvor direktører og andre ledende personer i en virksomhed for tilbudt aktier, bør ændres, mener han.

- Men det selvfølgelig svært at forestille sig, at den administrerende direktør for selskabet, som skal sælges, ikke vil være involveret i salgsprocessen.

Dong-direktør Henrik Poulsen købte i 2014 aktier i energiselskabet for 6,2 millioner kroner.

Dong solgt til markedsprisen

Statsrevisorerne skriver, at de afsluttende forhandlinger mellem Goldman Sachs og ATP, som også investerede i Dong-aktier, ikke er 'fuldt ud dokumenteret' - og det har blandt andet givet nyt liv til debatten om salgsprisen på Dong.

- Jeg har ikke grund til at tro, at Dong blev solgt for billigt. Hvad skulle interessen være i det?, siger Jacob Jensen.

- Jeg tror på udbud og efterspørgsel, og der var ikke mange, som bød på selskabet. Man skal være glad for, at staten også har tjent en del penge på salget.

Han henviser til, at værdien på Dong-aktier siden salget er steget markant, og da staten stadig ejer omkring 50 procent af energiselskabet, har danskerne og samfundet således tjent på salget.

ATP overtog syv procent af aktierne, og Goldman Sachs købte 19 procent af Dong for otte milliarder kroner.

En udregning, der blev foretaget for en uge siden, viste, at den amerikanske investeringsbank samlet står til at have tjent omkring 11,7 milliarder kroner på investeringen i Dong - det svarer til en værdistigning på knap 150 procent på tre år og tre måneder.

FacebookTwitter