Venstre: Enhedslisten bør sende 130.000 kroner fra eftervederlag tilbage til skatteyderne

Selv om Enhedslisten er imod dobbeltløn til fratrådte politikere, tager partiet gerne imod 130.000 kroner fra eks-borgmester.

Enhedslisten Pelle Dragsted bør fortælle sin københavner-afdeling, at Enhedslisten bør sende 130.000 kroner fra tidligere borgmester Morten Kabells eftervederlag tilbage til skatteyderne, mener Venstre. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Sagen om afgående Enhedsliste-borgmester Morten Kabell eftervederlag på en halv million kroner skaber fornyet kritik af partiets moral. Morten Kabell har som fratrådt teknik- og miljøborgmester i København netop fået i alt 501.896 kroner i eftervederlag fra Københavns kommune – samtidig med at han har fået et nyt lønnet chefjob i det private erhvervsliv. Den form for dobbeltløn er urimelig, har det lydt fra blandt andet partiets finansordfører Pelle Dragsted.

Som reglerne i Enhedslisten kræver, skal Morten Kabell betale i alt 130.000 kroner i partiskat til Enhedslistens københavnerafdeling ud af hans samlede eftervederlag på en halv million kroner. Men når Enhedslisten er så meget imod eftervederlag til politikere, der allerede har et nyt lønnet job, så bør partiet sende de penge retur til de københavnske skatteyderne, lyder

opfordringen
fra Venstres politiske ordfører Jacob Ellemann-Jensen.

- Det er mageløst. Jeg synes simpelthen, at de er så

hykleriske
, at jeg næsten ikke kan få luft, siger Jacob Ellemann-Jensen.

- Hvis Enhedslisten mener, at man ikke må modtage eftervederlag, så skal de da ikke tage imod de penge, og i stedet sende dem retur. Nu ender de så i Enhedslisten kasse, og det synes Enhedslisten sikkert er agtværdigt. Det synes jeg ikke, siger Jacob Ellemann-Jensen.

Partitop vil ikke blande sig

Partiets finansordfører Pelle Dragsted har tidligere tilkendegivet, at han ikke kan blande sig i, om Enhedslistens i København bør frasige sig de 130.000 kroner eller hvad de skal bruges til.

- Hvordan man vil

håndtere
den konkrete diskussion er ikke noget, som jeg har nogen som helst indflydelse på. Det er noget, som kan blive besluttet i enten vores københavner-afdeling eller vores hovedbestyrelse. Jeg synes da sagtens, at man kan bruge den til
velgørenhed
eller andet, men det er ikke noget, som jeg har nogen som helst indflydelse på. Men jeg håber, at vores kompetente
organer
– hvor jeg ikke selv sidder – vil forholde sig til det her, sagde Pelle Dragsted før jul til TV 2 News.

Den forklaring køber Venstres politiske ordfører dog ikke.

- Det synes jeg er en lidt dårlig undskyldning. Jeg er sikker på, at hvis partitoppen i Enhedslisten går ud og siger: "Vi er imod eftervederlag, hvis man får et andet job, og så nytter det ikke noget, at man tager imod pengene selv."

- Det tror jeg godt, at de kan forstå i den her københavnerafdeling. Det gik jo fint for Dansk Folkeparti i går, siger Jacob Ellemann-Jensen med henvisning til en anden sagen om dobbeltløn.

Efter Venstre i går satte spørgsmålstegn ved Dansk Folkepartis moral, besluttede Dansk Folkepartis fratrådte kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen at droppe dele eller hele sit eftervederlag på en halv million kroner.

Intern kritik

Men Pelle Dragsted fastholder, at det ikke er hans bord.

- Partiskatten fra borgmesterlønnen tilgår Enhedslisten København, og det er deres afgørelse, hvad der skal ske med den del, der kommer fra eftervederlaget. Det er en lokal demokratisk beslutning, som vi ikke i folketingsgruppen har nogen indflydelse på, siger Pelle Dragsted og understreger, at Enhedslistens folketingsgruppe er på vej med et forslag i folketinget, der skal sikre, at alle fratrådte politikere får modregnet en eventuel løn fra et nyt job med deres eftervederlag.

- Jeg synes, Jakob Elleman skal pakke sin falske forargelse godt og grundigt sammen. Hvis der er ét parti, der altid forsvarer politikeres urimelige

privilegier
med næb og kløer - så er det Venstre. Hvis han har røv i bukserne kan han jo starte med at stemme for det forslag, som Enhedslisten nu fremsætter om at stoppe muligheden for dobbeltløn - ellers er han jo ikke til at tage alvorligt, siger Pelle Dragsted.

Men også internt i Enhedslisten er der kritik af, at penge fra dobbeltløn nu ryger i partiets egen pengekasse. Hovedbestyrelsesmedlem Vibeke Syppli Enrum står fast på, at pengene skal sendes tilbage, hvor de kom fra.

- Jeg synes, det er dobbeltmoralsk og forkert. Det, at få penge fra en offentlig kasse, når man allerede har et job, den går ikke. Min

opfordring
er, at pengene bliver sendt tilbage til skatteyderne hurtigst muligt, siger Vibeke Syppli Enrum, som er regionsmedlem for Enhedslisten i
Region
Syddanmark og medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse.

DR
Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Karina Vestergård Madsen, der er medlem af borgerrepræsentationen. Men det har ikke været muligt.

Men bestyrelsesmedlem David Trappaud Rønne fra Enhedslisten København er positiv overfor, at partiskatten fra Morten Kabells eftervederlag fortsat kan blive brugt af partiet, selvom om den netop tiltrådte miljø- og teknikborgmester Ninna Hedeager Olsen er imod eftervederlag og har fravalgt sig det, når hun en dag fratræder.

- Jeg ser ikke noget problem i, at vi bruger pengene. Enhedslisten fører ikke

valgkamp
for én specifik
spidskandidat
. Derfor går pengene til driften af hele partiet, siger bestyrelsesmedlem David Trappaud Rønne.

Facebook
Twitter