Venstre er splittet på Sjælland: Ingen fuldtonet støtte til Løkke fra hans eget bagland

Nogle vil af med næstformanden, nogle vil også af med formanden - andre har tillid til begge.

Regionsbestyrelsesformand i Sjælland, Elo Jensen (V), ville efter mødet i går aftes ikke udtale sig om, hvad de sjællandske lokalformænd mener om partiets formandskab.

Der er store uenigheder om Venstres ledelse i Region Sjælland, hvor formand Lars Løkke Rasmussens selv er valgt.

Både han og næstformand Kristian Jensen var til debat på et møde blandt regionens kommuneforeningsformænd onsdag aften. Efterfølgende lød den kortfattede melding fra regionsformand Elo Jensen, at han først vil løfte sløret for mødets konklusion på weekendens møde i partiets hovedbestyrelse.

Men nu fortæller en række af kommuneforeningsformændene til DR Nyheder, at lokalforeningerne på Sjælland var så splittede, at man ikke var i stand til at komme med en fælles indstilling.

- Nogen mener, at Kristian Jensen kan blive siddende, andre mener Lars Løkke kan blive siddende. Nogen mener, at Kristian Jensen skal gå af, nogle mener, at Lars Løkke skal gå af. Nogle mener, at de begge skal gå af – og nogle mener, at de kan blive siddende begge to, siger Jørgen Larsen, der er kommuneforeningsformand i Sorø.

Han vil ikke selv udtale sig om, hvorvidt han selv ønsker Lars Løkke Rasmussens og Kristian Jensens afgang eller ej.

- Vi vil gerne se, hvad der er af kandidater, for der må være nogen, der står frem, til de forskellige poster udover Lars Løkke og Kristian Jensen, siger Jørgen Larsen.

Er det ikke bemærkelsesværdigt, at der ikke er enstemmig opbakning til Lars Løkke i den storkreds, hvor han opstiller?

- Jo, det kan man måske godt sige. Men der er nogle gløder og gnister, og det er ved at udvikle sig til en brand. Og enten skal man have slukket branden, eller også skal man lade det brænde ud, og det er der forskellige holdninger til, siger Jørgen Larsen.

Køge har tillid til både Løkke og Jensen

Flere af lokalformændene vurderer over for DR Nyheder, at de var delt nogenlunde lige over i formandsspørgsmålet.

I Køge, som er Lars Løkke Rasmussens egen kreds, bakker kommuneforeningsformand Søren Møller Kristensen fuldtonet op om hele formandskabet.

Men hvad siger det om opbakningen til formandskabet, at I ikke kan give en fælles konklusion?

- Det må betyde, at vi nok ikke kunne blive enige, siger Søren Møller Kristensen.

Hvad var din egen indstilling?

- Vores indstilling fra Venstre i Køge er, at vi bakker op om ledelsen, fordi vi har haft et rigtigt godt forår med et godt europaparlamentsvalg og et godt folketingsvalg, så vi har egentlig tillid til vores ledelse.

Hvor udbredt er den holdning i jeres region?

- Det vil jeg ikke sige noget om, for jeg vil ikke rapportere om, hvad andre foreninger har meldt om den her sag på et lukket møde.

Men vi kan konstatere, at der ikke er enighed om ledelsen?

- Det er nok korrekt, siger Søren Møller Kristensen.

Løkke: Virker lidt forhastet

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, svarer afværgende på kritikken:

- Jeg noterer mig at der er folk – også i det sjællandske – som synes, at vi skal viske hele tavlen ren, afsætte næstformanden og alt muligt andet. Jeg synes, at det er lidt forhastet, fortæller han til DR P4 Sjælland.

Han har nu foreslået at få Venstres landsmøde afviklet på et tidligere tidspunkt, så man kan få afklaret Venstres politiske linje og hvorvidt, han stadig skal være partiets formand.

- Det klogeste er at fremrykke landsmødet, og det giver ikke meget mening kun at tage stilling til, hvem der skal stå på broen, hvis ikke man samtidig diskuterer, hvor skibet skal sejle hen, mener Lars Løkke Rasmussen.

Tidspunktet for landsmødet bliver diskuteret i den kommende weekend.

'Kristian Jensen skal nok finde sig noget andet at lave'

Med onsdagens møde har alle fem af Venstres regioner drøftet formandskabet forud for weekendens hovedbestyrelsesmøde. Kun én af regionerne, nemlig Midtjylland, har meldt klart og enstemmigt ud, at de ønsker en udskifning på både formands- og næstformandsposten:

- Af hensyn til Venstres fremtid, troværdighed og stabilitet opfordrer vi formandskabet til, at de omgående trækker sig, lød udtalelsen fra de 23 medlemmer af hovedbestyrelsen fra Region Midtjylland mandag.

De resterende regioner har ikke meldt en fælles holdning ud, men flere lokalformænd, borgmestre og folketingsmedlemmer har udtrykt mistillid til formandskabet - mens andre har udtrykt støtte.

Før mødet i Region Sjælland i går aftes bekræftede kommuneforeningsformand i Faxe, Malene Snedgaard, at flere ønskede hele formandskabets afgang. Hendes egen indstilling til mødet var, at Lars Løkke Rasmussen "selvfølgelig" skal fortsætte som partiformand.

- Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte som formand for Venstre, men Kristian Jensen skal nok finde sig noget andet at lave end at være næstformand, sagde hun og uddybede:

- Hvis jeg som formand melder noget ud i pressen og så har en næstformand, der går ud i medierne og laver en kontra, så ville jeg blive virkelig, virkelig vred. Det er illoyalt over for formandskabet og partiet.

Dermed henviser hun til det interview i Berlingske med Kristian Jensen, som kickstartede hele balladen i Venstre. Her undsagde Kristian Jensen de tanker om en SV-regering, som Lars Løkke Rasmussen lagde frem under valgkampen.

17:58 Opdateret med udtalelser fra Lars Løkke Rasmussen (V).