Venstre erkender "kvajet" formulering om at være dansker

Debatten rasede efter Folketings-udtalelse, hvor der skelnes mellem danskere og efterkommere af indvandrere.

- Der er masser, der er kommet hertil og har taget Danmark til sig, og som er danskere, og det er dejligt. Derfor er det lidt ærgerligt, at sådan en formulering gør, at nogle føler sig fremmedgjort, siger jan E. Jørgensen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Et flertal i Folketinget er bekymrede over, at der visse steder i landet bor flere indvandrere og efterkommere end etnisk danskere.

Det blev torsdag vedtaget i en udtalelse i Folketinget. Siden har debatten raset, og kritikken er gået på, at der skelnes mellem danskere og efterkommere af indvandrere.

Indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V) skriver på sin Facebook-profil, at det var en "kvajet" formulering.

- Det bliver læst, som om at vi mener, at man ikke kan være dansker, hvis man ikke er født i Danmark, eller hvis ens forældre ikke er født i Danmark. Det mener vi naturligvis ikke.

- Der er masser, der er kommet hertil og har taget Danmark til sig, og som er danskere, og det er dejligt. Derfor er det lidt ærgerligt, at sådan en formulering gør, at nogle føler sig fremmedgjort, siger han.

Forslaget til vedtagelse omhandlede andelen af etniske danskere i boligområdet Brøndby Strand.

I forslaget lyder det:

- Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent.

- Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.

Allerede før forslaget blev behandlet torsdag, havde formuleringen fået flere politikere og borgere på sociale medier til tasterne.

Og det forstår Jan E. Jørgensen godt. Han ærgrer sig samtidig over, at det bliver misbrugt i debatten.

- Den bliver misbrugt og pustet op af vores politiske modstandere, og det kunne vi have undgået, hvis vi havde formuleret det lidt mere spidst, siger han.

/ritzau/