Venstre fastholder forslag om tidobbelt straf for brud på navneforbud

Bøden for brud på navneforbud er lige nu på op til 5000 kr. - alt for lidt, mener Venstre.

- Tyve gange er tyve sager for meget i den her situation, siger Preben Bang Henriksen. (Foto: Steen Brogaard © folketinget)

Orientering på P1 kan nu for første gang afdække, hvor ofte journalister eller ansvarshavende redaktører er blevet fundet skyldige i at bryde et navneforbud.

Kortlægningen sker efter, at Venstre sidste forår fremlagde et beslutningsforslag, der blandt andet lagde op til at tidoble bødestraffen for brud på navneforbud.

En aktindsigt hos Rigsadvokaten viser, at det er sket i alt 20 gange på ti år.

Journalistformand: Ikke behov for at stramme

I lyset af de i snit to sager om året mener formand for journalistforbundet Lars Werge, at forslaget om at tidoble straffen skyder helt over målet:

- Som I nu har fået oplysninger om, er der ikke specielt mange sager om det her, så vi synes, det er et helt forkert forslag at komme med. Der er nok sanktioner i forvejen særligt i forhold til domstolene, og derfor er der efter vores mening ikke behov for at stramme på det her felt, siger Lars Werge.

Hør indslaget

Hør mere om brud på aktindsigt i indslaget fra Orientering her.

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der sammen med Venstres Jan E. Jørgensen står bag beslutningsforslaget, er helt uenig.

- Tyve gange er tyve sager for meget i den her situation, og jeg føler mig overbevist om, at her er et eksempel, hvor straf og i det her tilfælde bøder virker, siger Preben Bang Henriksen.

Venstre: Bøden skal op

Ifølge retsordføreren vil beslutningsforslaget sandsynligvis blive fremsat som et lovforslag, der måske vil blive justeret på nogle punkter. Men han fastholder, at bødestraffen for brud på navneforbud skal sættes op. Den ligger ifølge politikerne i dag på 3-5000 kr.

- Det er fuldstændigt latterligt i forhold til det, det pågældende medie tjener på historien. Så jeg vil bestemt mene, at det er et af de momenter i forslaget, som vi bibeholder, siger Preben Bang Henriksen.

Diskussionen om brud på navneforbud er blusset op igen i denne uge, efter at journalist på Radio24syv, René Fredensborg, valgte at bryde navneforbuddet på Lars Hedegaards formodede attentatmand for åben mikrofon.

Brian Holm-sag skal måske trækkes ud

Desuden kom det i går frem, at Rigsadvokaten har droppet at føre sag mod en række medier, der ellers var beskyldt for at bryde navneforbuddet i sagen mod eks-cykelrytteren Brian Holm, der blev anklaget for at have sexkrænket en mindreårig pige. Brian Holm blev senere pure frifundet for anklagerne.

Netop Brian Holms-sagen stod ellers nævnt i Venstre-forslaget om, at bødestraffen skulle tidobles.

- Hvis henvisningen til den pågældende sag er forkert, så bliver den selvfølgelig ikke gentaget i lovforslaget. Men det ændrer ikke på det substantielle i, at der åbenbart inden for de sidste ti år er sket tyve brud på navneforbud - om det så er sket i den her sag eller ej, det er egentlig ikke det afgørende, siger Preben Bang Henriksen.