For Venstre-folk er det 'ikke så overraskende', at Bergur Løkke Rasmussen rykker til sin fars parti

To af Bergur Løkke Rasmussens nu tidligere kollegaer i Europa-Parlamentet mener generelt, at partihoppere bør efterlade deres mandat til partiet.

Det er kun fire måneder siden, at Bergur Løkke Rasmussen forsikrede om, at han ville blive i Venstre. (Arkivfoto) (Foto: © Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix)

Det kom ikke som et chok for hans partifæller i Europa-Parlamentet, at Bergur Løkke Rasmussen i går aftes meldte ud, at han skifter til Moderaterne, som hans far, Lars Løkke Rasmussen, har stiftet.

Det fortæller de tre resterende medlemmer af gruppen samstemmende her til morgen.

- Selvfølgelig er det ærgerligt, men måske ikke så overraskende. Vi har længe vidst, at Bergur var begejstret for sin fars projekt. Men derfor havde vi alligevel valgt at stole på ham, når han sagde, at hans hjerte tilhørte Venstre, siger Morten Løkkegaard, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre.

- Den måde, han har gebærdet sig på den seneste måneds tid, har tydet lidt på, at han var på vej i den retning, siger Løkkegaard, der endnu ikke selv har talt med Bergur Løkke Rasmussen.

Heller ikke Ventres Europa-parlamentariker Asger Christensen er overrasket over skiftet.

- Hans far har stiftet Moderaterne, og når Moderaterne har sagt, at de stiller op til Europa-Parlamentet, så kan det ikke komme som nogen overraskelse, siger han.

Få måneder siden løfte om at blive

Det er ikke mere end fire måneder siden, at Bergur Løkke Rasmussen tog plads i Europa-Parlamentet som stedfortræder for Søren Gade, der i november blev valgt ind i Folketinget for Venstre.

Ved sin indtræden i parlamentet garanterede han - blandt andet overfor mediet Altinget - at han ville blive siddende for Venstre i denne mandatperiode og også stille op for partiet igen ved valget næste år.

- Jeg har da været gennem en tankeproces om, hvorvidt jeg skulle skifte til Moderaterne, nu hvor min far – mit store politiske forbillede – havde stiftet det projekt. Men den tankeproces er færdig, og jeg sidder her for Venstre, sagde Bergur Løkke Rasmussen for fire måneder siden.

Det var en bevæget Bergur Løkke Rasmussen, der i 2019 deltog i det landsmøde i Herning, hvor partiet tog afsked med hans far Lars Løkke Rasmussen som formand. (Arkivfoto) (Foto: © Astrid Dalum/Ritzau Scanpix)

Hans nu tidligere kollega i Venstres gruppe i Europa-Parlamentet, Erik Poulsen ønsker i dag ikke at kommentere direkte på det holdningsskifte.

- Det tror jeg, at jeg vil overlade til Bergur og hans vælgere at afgøre. Det skal jeg ikke blande mig i, siger Erik Poulsen.

Fra Asger Christensen lyder der et kortfattet "ingen kommentarer".

- Det må du spørge ham (Bergur Løkke Rasmussen, red.) om.

'Held og lykke'

Asger Christensen har generelt ikke mange kommentarer til skiftet ud over et "held og lykke" til Bergur Løkke Rasmussen, og så en generel betragtning om politikere, der skifter parti.

- Generelt har jeg det sådan, at med alt det partihopperi vi har i politik, så synes jeg, man skal til at overveje, om man, hvis man ikke kan lide røgen i bageriet, skal efterlade mandatet til det parti, den pågældende er valgt for.

Synes du, han burde have gjort det?

- Jeg skal ikke sige, hvad han burde have gjort. Men det er en generel holdning, jeg har.

Asger Christensen (V) ses her flankeret af Landbrug og Fødevarers direktør, Flemming Nør-Pedersen, og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. (Arkivfoto) (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

Er du skuffet?

- Som jeg siger: Partihoppere burde efterlade mandatet til det parti, de er valgt for, siger Asger Christensen.

Samme holdning fremfører Erik Poulsen, da DR fanger ham her til morgen.

- Jeg skal ikke afgøre det for den enkelte politiker, men principielt er man jo blevet valgt på Venstres liste og med Venstres stemmer, så principielt tilhører de mandater Venstre, siger han.

Hovedpersonen selv siger til P4 København her til morgen, at han har oplevet "seriøsitetens alvor" i de fire måneder, han har siddet i Europa-Parlamentet, og at han derfor har været nødt til at være "ærlig" overfor sig selv i forhold til, hvor hans politiske holdninger var bedst repræsenteret.

- Jeg er opmærksom på, at der er nogen, der synes, det er irriterende og træls, og at jeg burde nedlægge mit mandat, men det synes jeg nu ikke.

- Jeg synes, at de lidt over 11.000, der stemte personligt på mig i 2019, har gjort, at jeg nu sidder i Europa-Parlamentet, og de stemte personligt på mig. Nu har jeg valgt at skifte parti, fordi det er der, jeg føler mig bedst politisk repræsenteret, siger han.

Tager også mandat i regionsrådet

Heller ikke i Venstres folketingsgruppe er man i chok over Bergur Løkke Rasmussens farvel til Venstre.

Fungerende politisk ordfører Torsten Schack Pedersen skriver til DR, at skiftet ikke kommer "som nogen stor overraskelse, selvom han for nylig sagde, han ville blive i Venstre".

- Sådan er politik, skriver han.

- Nu handler det om at se fremad, og vi har med tre parlamentsmedlemmer stadig en stærk gruppe, der vil kæmpe for Danmarks interesser i Europa-Parlamentet.

Bergur Løkke Rasmussen sidder også i regionsrådet i Region Hovedstaden, hvor han nu også vil repræsentere Moderaterne.

I Europa-Parlamentet vil han fortsætte i den gruppe, Venstres medlemmer sidder i.

Du kan høre hele interviewet med Bergur Løkke Rasmussen fra P4 Københavns morgenudsendelse her:

P4 Morgen