Venstre-folk ønsker fri husleje

Stik imod Venstres officielle politik vil flere V-folketingsmedlemmer lade det fri marked bestemme, hvor stor huslejen må være i lejeboliger.

En stribe af Venstres folketingsmedlemmer og folketingskandidater ønsker et opgør med den statslige regulering af huslejerne i Danmark.

Står det til Venstre-folkene, skal husleje-reguleringen ophæves.

Udlejerne af private huse og lejligheder skal selv have lov til frit at bestemme, hvor meget de må tage i husleje, mener blandt andet Venstre-folketingsmedlemmet, forbrugerordfører Thomas Danielsen (V).

- I dag kan man jo sagtens bo i en stor lejlighed i det indre København til en lav husleje, fordi det er en ældre lejlighed. Og så kan man omvendt bo i en nyere lejlighed, men til en høj husleje, fordi der gælder huslejereguleringen ikke. Det er der ingen logik i, siger Thomas Danielsen.

Kandidattest afslører uenigheder

Holdningen til den fri huslejedannelse kommer også til udtryk i en kandidattest på det politiske website Altinget.dk, hvor i alt ni folketingsmedlemmer og folketingskandidater fra Venstre er helt eller delvist enige i, at den nuværende huslejeregulering skal ophæves.

En af dem er Venstres folketingskandidat og regionsborgmester i Syddanmark, Carl Holst, der erklærer sig helt enig i, at husleje-reguleringen skal ophæves.

Folketingsmedlemmerne Jakob Engel-Schmidt, Jan E. Jørgensen og Jens Ejner Christensen er også enige i, at det principielt er bedst, hvis huslejereguleringen ophæves.

- Som udgangspunkt så burde det jo egentlig være noget, der var styret af et frit marked, hvor det var en aftale mellem lejer og en udlejer, hvad prisen skal være, siger Jens Ejner Christensen.

Ser det som socialisme

Huslejereguleringen er noget nær socialisme, mener folketingskandidat for Venstre i Københavns Omegns Storkreds Morten Løkkegaard.

- Jeg har i mange år ment, at det var skandaløst, at man i et samfund som det danske skal blive ved med at opretholde en 75 år gammel regulering fra før 2. verdenskrig, som er blevet til under helt andre vilkår. Det er i hvert fald tæt på noget, man kan kalde socialisme, som, jeg ikke mener, hører hjemme i et liberalt samfund, siger Morten Løkkegaard, der vil arbejde for at fri husleje også bliver Venstres officielle politik.

Det samme vil Anders Buhl-Christensen, der stiller op i Østjyllands Storkreds. Han mener, den nuværende huslejeregulering er skyld i, at lejeboligerne forfalder.

- Når man fastlåser måden at opkræve husleje på, så fratager du initiativet fra nogle af udlejerne og de fri markedskræfter. Udlejerne har ikke mulighed for at få forrentet pengene, hvis de gerne vil opgradere boligerne, siger han.

Ændrer holdning

Folketingskandidaterne Klaus Markussen og Claus Bakke står også ved deres holdning om at ophæve huslejereguleringen. Det samme gør folketingskandidat i Tønder Susanne Linnet også - kortvarigt.

- Det er alt for bundet i dag. Jeg går ind for et frit samfund, hvor udbud og efterspørgsel skal være med til at regulere, hvor man skal bo. Den liberale måde at tænke på er, at det skal være frit, siger Susanne Linnet.

En times tid efter interviewet med DR Nyheder vender hun dog tilbage på sms, hvor hun skriver, at hun tror, hun "har misforstået præmissen" omkring huslejeregulering.

- Jeg er på linje med Venstres officielle politik, som mener, at vi ikke skal fjerne huslejereguleringen. Jeg ønsker at følge partiets officielle holdning, skriver hun.

Personlige holdninger

Og hun er ikke den eneste, der retter ind efter DR Nyheders henvendelse. Således har folketingsmedlem Anni Mathiesen været inde og ændre sin holdning på Altinget.dk til nu at være imod.

Også folketingskandidat Karina R. Jessen har efter DR Nyheders henvendelse ændret holdning på Altingets kandidatbase, og hun er således ikke længere tilhænger af at ophæve huslejereguleringen.

Folketingsmedlem Jan E. Jørgensen vil også ændre sit svar på Altinget, så det flugter med Venstres officielle politik, selv om han understreger, at han personligt mener det modsatte.

En øm tå hos Venstre

Det er da også et tabubelagt politisk emne, Venstre-folkene kaster sig over, når de åbner for fri husleje på boligmarkedet. Ikke mindst i Venstre har huslejeregulering været tabubelagt i årevis. Og sporene skræmmer.

I valgkampen i 1998 indrykkede fagbevægelsen avisannoncer med et billede af daværende Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensens private hus og budskabet om, at huslejerne ville eksplodere, hvis Venstre kom til magten.

Venstre tabte få dage senere valget, og Uffe Ellemann-Jensen har siden givet annoncerne skylden for sit valgnederlag. Siden har debatten om huslejereguleringen været en øm tå hos Venstre.

Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, banker da også prompte sine partfæller på plads.

- Nogle gange har vi jo forskellige holdninger til tingene, men der er ingen tvivl om Venstres linje: Vi vil ikke ændre huslejereguleringen. Jeg er klar over, at huslejereguleringen er relativt gammel, men der bor nogle mennesker i de her boliger, der vil komme i klemme, hvis vi bare lige ophæver den, siger hun.

Højere huslejer

Hvis man afskaffer huslejereguleringen vil huslejen i mere end 350.000 private udlejningsboliger stige med mere end 50 procent i gennemsnit - svarende til en stigning på 20.000 kr. om året pr. bolig, viser beregninger fra den uafhængige regneenhed Dream.

Socialdemokraterne mener, at Venstres folketingsmedlemmer bare siger det, som mange borgerlige gerne vil, men som Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen blot ikke tør stå ved offentligt.

- Tilbage står, at der er skabt en enorm usikkerhed om, hvad en borgerlig regering kan finde på. Vi er meget imod at afskaffe reguleringen af huslejen, fordi det vil betyde, at den månedlige leje eksploderer for tusindvis af lejere, siger politisk ordfører Maja Panduro.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk