Venstre-folk om ny Messerschmidt-sag: Det skal der sættes en stopper for

Flere Venstre-politikere er kritiske over for det mulige misbrug af EU-midler i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

Morten Messerschmidt på talerstolen under Dansk Folkepartis årsmøde i september. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det ser ikke kønt ud, det er stærkt uheldigt, og der må sættes en stopper for det.

En række politikere fra Venstre retter nu kritik mod Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt, efter at flere eksperter over for DR Nyheder har vurderet, at over 200.000 EU-støttekroner igennem to år er blevet misbrugt til at finansiere Dansk Folkepartis årlige sommergruppemøder.

Venstres medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard undrer sig over, at der endnu en gang dukker sager op om Dansk Folkeparti, det europæiske parti MELD og muligt misbrug af EU-midler.

- Det, synes jeg, er stærkt uheldigt. Det her er jo variationer over samme tema, siger Morten Løkkegaard.

- Vi har at gøre med et parti, der har været ualmindeligt kreative i omgangen med EU-midler, og det synes jeg, der skal sættes en stopper for. Det klæder ikke nogen overhovedet. Vi burde alle sammen stramme os an nu for at få genoprettet tilliden til, at det sådan set er i orden at få støtte fra EU til politisk arbejde. For det er det jo. Men man skal bare ikke være for smart, siger han.

Stor opfindsomhed

De mere end 200.000 støttekroner er udbetalt af Europa-Parlamentet til MELD, men uden at parlamentet tilsyneladende har fået besked om, at støtten er gået til Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

Oplysninger, der er afgørende, fordi EU-støttekroner ifølge reglerne hverken direkte eller indirekte må finansiere nationale partier.

Venstres EU-ordfører på Christiansborg, Jan E. Jørgensen, mener ligesom sin partifælle i Bruxelles, at ”det ser underligt ud”, at EU-midler tilsyneladende er gået til at finansiere sommergruppemøder i Dansk Folkeparti, hvilket vil være i strid med reglerne.

- Skal man sige noget venligt, må man sige, at det tyder på en meget stor opfindsomhed hos Dansk Folkeparti, at man kan få EU til at betale for sit sommergruppemøde.

- Men man må jo håbe, at Dansk Folkeparti ikke får held til at få Danmark ud af EU, for hvem skulle så betale for deres sommergruppemøder? spørger Jan E. Jørgensen.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, noterer sig ligesom Morten Løkkegaard, at der nu er endnu en uheldig sag om Dansk Folkeparti, MELD og Morten Messerschmidt.

- Jeg kender ikke nok til sagen til at udtale mig på en kvalificeret baggrund om selve indholdet i sagen, men der begynder da at tegne sig et bekymrende billede, siger Jakob Ellemann-Jensen.

V: Kunne ikke ske hos os

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har ikke ønsket at stille op til interview om sagen foreløbig.

DF-formanden bør dog snarest muligt komme på banen og redegøre for, hvad der er foregået, mener Venstres medlem af Europa-Parlamentet.

- Ellers skal man fortsat se sagen blotlagt i små bidder over en meget lang periode. Det efterlader jo indtrykket af et parti, der ikke ligefrem rutter med sandheden og ikke vil erkende, at der er noget, der er helt galt, siger Morten Løkkegaard.

Både Morten Løkkegaard og Jan E. Jørgensen afviser, at Venstre har brugt eller kunne finde på at bruge EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder eller lignende arrangementer, der ville være i strid med reglerne om, at EU-midler hverken direkte eller indirekte må finansiere nationale partier.

- Vi har slet ikke kunnet tænke den tanke, at vi kunne få EU til at sponsorere vores sommergruppemøde. Det er i vores optik et partiarrangement, som partiet jo selvfølgelig selv må finansiere. Vi diskuterer jo alt muligt på vores sommergruppemøder, siger Jan E. Jørgensen.

- Jeg kan afvise fuldstændig, at jeg selv har medvirket til noget som helst, og efter min bedste overbevisning og vidende har partiet heller ikke deltaget i noget. Vi kan fuldstændig stå på mål for det, vi foretager os. Der er en meget vigtig skelnen her mellem, om man modtager penge til politisk arbejde fra EU. Det er der jo ikke noget mærkeligt i eller galt i. Men det, der er det springende punkt her (i Messerschmidt-sagen, red.), er jo, om man efterlader et indtryk af, at man bruger pengene til noget andet. Det er sådan set det, sagen drejer sig om, siger Morten Løkkegaard.