Venstre foreslår kæmpe public service-pulje på halv milliard

Licensmidler for 400 millioner kroner skal overgå fra DR til en styrket public service-pulje.

Venstres kultur- og medieordfører foreslår som optakt til medieforhandlingerne, at alt dansk produceret public service-indhold - der er lavet med støtte fra styrket pulje - fremover skal samles på en app og en tv-kanal, der skal hedde Danflix. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

400 millioner kroner skal flyttes fra DR og sendes over i en styrket public service-pulje.

Det foreslår Venstre, der vil have, at alle danske medier, hvad enten de laver radio, tv, podcast, web eller er skrevne, skal kunne søge støtte fra puljen. Lige nu er public service-puljen på "blot" 35 millioner kroner.

De 400 millioner kroner er altså licensmidler, der flyttes fra DR. Nedskæringer i DR kan heller ikke afvises, lyder det fra Venstres kultur- og medieordfører, Britt Bager, inden forhandlingerne om medieforliget for alvor går i gang.

Oven i de 400 millioner kommer 100 millioner fra mediestøtteordningen, så den samlede pulje ender på 500 millioner kroner.

Britt Bager, i dag er public service puljen på 35 millioner kroner – hvorfor skal den mangedobles?

- Fordi vi mener, at der kommer et bedre udbud af public service, hvis mange aktører byder ind. Jo flere aktører, jo flere idéer. Allerede i dag leverer TV2, DK4 og skrevne medier fremragende public service. Og det synes jeg, at vi i højere grad skal understøtte.

Hvem skal fordele pengene?

- Vi foreslår et nyt public service-nævn, der er besat af fagpersoner. Det er vigtigt med armslængdeprincippet – vi politikere skal ikke have noget med uddelingen at gøre. Grunden til at vi gerne vil oprette et public service-nævn, er fordi, vi gerne vil gøre op med den måde, pengene er blevet fordelt på ind til nu. Alle medier skal kunne søge på lige fod. Vores udspil er, at DR og TV2 selvfølgelig skal kunne søge midler fra puljen også.

Hvorfor er det en god idé at tage 400 millioner kroner fra DR?

- Fordi vi mener, at mangfoldighed og pluralisme bidrager til bedre public service. DR leverer fremragende public service, og det skal DR blive ved med. Men vi skal også have andre på banen, som kan levere noget andet end det produkt, som DR leverer i dag.

Kommer der en besparelse i DR oven i det beløb, der skal flyttes?

- Det kan jeg absolut ikke afvise. Med det her forslag foreslår vi at tage 400 millioner kroner fra DR og putte dem i en public service-pulje, og hvad der ellers kommer på bordet under medieforhandlingerne, må vi afvente og se.

Kan en fare ved nye aktører, der søger penge i den nye public service-pulje ikke være, at de ikke har den mediemæssige gennemslagskraft som DR og Tv2 har – og at danskerne på den måde ender med at få mindre public service, fordi de ikke kan finde det, der bliver produceret med støtte fra puljen?

- Vi kommer til at lave en Danflix app og en Danflix-streamingtjeneste med alt det indhold, der er produceret med støtte fra puljen. Forbrugeren, der sidder hjemme og via sin skat har betalt til public service-puljen, skal ikke lede efter det indhold, der bliver produceret med støtte.

Hvorfor kommer I i Venstre med udspillet lige præcis nu?

- Fordi det er vigtigt for Venstre at markere, hvad vores højeste prioritet er til det kommende medieforlig.

Får du det igennem?

- Det håber jeg. Hvis beløbet ender med at være en smule mindre, vil jeg også betragte det som en sejr.

DR får årligt cirka 3,7 milliarder kroner i licensmidler.