Venstre foreslår obligatorisk undervisning i iværksætteri

Står det til Venstre, så skal der undervises i iværksætteri på alle ungdomsuddannelser. Det skriver Venstre.

Undervisningen i iværksætteri skal ske på ungdomsuddannelser som erhvervsuddannelser og de gymnasiale uddannelser. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Venstre foreslår, at iværksætteri skal på skoleskemaet. Ifølge forslaget skal det ske på ungdomsuddannelserne og være et forløb på omkring 30 timer.

Det skriver Venstre i en meddelelse.

- Vi ligger bagefter andre lande, når vi ser på, hvor mange virksomheder vi skaber i forhold til vores størrelse. Vi tror tit, at vi skaber mange virksomheder i Danmark, men det gør vi faktisk ikke.

- Og de virksomheder, vi starter, de vokser ikke nok. Begge dele tror vi, vi kan skubbe til, ved at få mere fokus på iværksætteri i vores uddannelser, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) om Venstre-forslaget.

Undervisningen skal foregå på ungdomsuddannelser som erhvervsuddannelser og de gymnasiale uddannelser. Uddannelsen i iværksætteri skal give en "grundlæggende forståelse" for, hvad det kræver at være iværksætter. Det tæller både økonomi, planlægning og kultur.

- Vi vil gerne pode unge med, at de godt kan. Nogle vil så senere starte en virksomhed, andre vil få et nyt mindset på arbejdsmarkedet.

- Manges opfattelse er, at dem der er succesfulde, har haft en lige vej til succes. Men det er det ikke, og det er noget af det, vi gerne lære dem, siger Tommy Ahlers.

Vil tage tid fra andre fag

Han mener ikke, at det vil tage tid fra andre fag at bruge omkring en uge på iværksætteri.

- Vi kan se, at der, hvor der arbejdes med entreprenørundervisning, bliver det tænkt sammen med andre fag. Når man lærer om økonomi, så lærer man også noget om matematik.

- Og det kan måske endda bringe fagene i spil på en ny måde, der motiverer elever til at gå ind i dem dybere, end de ellers ville have gjort, siger ministeren.

Han fortæller yderligere, at den obligatoriske undervisning skal åbne op for det potentiale, han mener er i befolkningen.

- Vi kan godt, det kan jeg se. Og der er mange flere, der kan, end der gør det. Og det er jo frustrationen, afslutter han.

Hos Dansk Industri støtter man intentionen i forslaget, men mener, at man skal tænke bredere. Det siger erhvervsuddannelseschef ved Dansk Industri Lone Folmer.

- Overordnet set ser vi meget gerne, at flere starter egen virksomhed. Vi lever af, at nogle har mod på det og skaber nogle arbejdspladser.

- Spørgsmålet er, om det er noget, man kan lære på 30 timer. Jeg tror, at hvis det skal op at flyve, så skal man i højere grad tænke iværksætteriet ind i relevante fag.

- Så iværksætteriet bliver en del af den løbende undervisning og bliver tænkt bredere ind i fagene, siger hun.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk