Venstre forlader forhandlingerne om togfond

Folketingets største parti vil ikke være med til at øge olieskatten. Uansvarligt, siger finansministeren.

En øget beskatning på Nordsøolien fik Venstre til at forlade forhandlingerne om regeringens togfond. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Venstre har torsdag aften forladt forhandlingerne om regeringens togfond. Det oplyser partiets finansordfører, Peter Christensen, til Ritzau.

- Vi var indstillet på at kunne finde penge til infrastrukturinvesteringer på anden vis, men præmissen fra regeringen var, at vi skal øge beskatningen i Nordsøen, og det vil vi ikke være med til, forklarer han.

Forhandlinger slut

Partiets repræsentanter var mødt op i håb om, at alternative finansieringskilder kunne komme i spil, men det var ikke tilfældet, oplyser Peter Christensen.

- Regeringen har ikke villet lytte, det er ikke til forhandling, og derfor er vi ikke med i yderligere forhandlinger, konkluderer finansordføreren.

Regeringen holdt torsdag et såkaldt sættemøde før forhandlingerne, hvor alle folketingets partier var indbudt.

Uansvarlig politik

Finansminister Bjarne Corydon (S) er ikke imponeret over Venstres exit.

- Jeg synes ikke, det er særlig ansvarligt fra Venstres side. Den togfond, vi lægger op til, er en af de helt store reformer for at få et stærkere samfund, bedre konkurrenceevne og ordentlige vilkår for borgerne, siger han til Ritzau.

Ministeren afviser, at regeringens finansiering vil koste arbejdspladser.

- Den beskatning, der lægges op til, vil efter skatteministeren og energiministerens vurdering være mere egnet til at sikre, at vi får olien op af Nordsøen, end den, vi har i øjeblikket, påpeger Bjarne Corydon.

Togfonden er ikke død

Ifølge Peter Christensen foreslog Venstre på mødet, at man i stedet finansierer jernbaneinvesteringerne med penge fra Infrastrukturfonden samt ved at frasælge eller omprioritere inden for det offentlige.

Disse forslag afviser Bjarne Corydon, at han er blevet præsenteret for, men han forventer fortsat at kunne realisere togfonden trods Venstres exit.

- Jeg tror, der er glimrende muligheder for at lave en god og holdbar aftale om det her, konstaterer ministeren.

/ritzau/

Facebook
Twitter