Venstre-formand om mink-aflivning: Jeg er rystet

Jakob Ellemann-Jensen kalder regeringens masse-aflivning af mink for en 'ulovlig instruks'.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er rystet over regeringens handlen i mink-aflivning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Regeringen fjerner menneskers livsgrundlag og udrydder et helt fag. Uden at have loven med sig.

Blandt andet derfor støtter Venstre ikke foreløbig den hastelovgivning, der skal gøre det muligt at aflive minkbesætninger over hele landet.

Det siger formand Jakob Ellemann-Jensen, efter det i weekendens løb kom frem, at lovgrundlaget for en landsdækkende aflivning af mink endnu ikke er på plads.

- Jeg er ret rystet over, hvor let regeringen tager på det her. Dets har man givet en ulovlig instruks og sat gang i aflivningen af ikke bare 17 millioner mink, men af et helt erhverv uden at have sit lovgrundlag på plads, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forhandling om hastelovgivning

Regeringen har i dag indkaldt partierne, så mink-indsatsen med en hastelovgivning kan få grønt lys juridisk.

Sidste uge meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle landets minkbesætninger skal aflives og store dele af Nordjylland lukkes ned.

Det sker, efter corona-virus i mink-besætninger har muteret sig til en anden version, der ikke i samme grad er modtagelig for antistoffer i en fremtidig corona-vaccine.

Venstre-formanden understreger, at folkesundhed altid kommer først.

Men han vil have klarhed for, at beslutningen om af aflive minkene svarer til problemets størrelse.

- Dels har man ikke på plads, hvordan de arme mennesker, der bliver ramt af det her, skal modtage erstatning. Dels er der mange ubesvarede spørgsmål fra blandt andet internationalt anerkendte forskere, som vi heller ikke har fået svar på, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Derfor siger vi: Lad os nu lige trække vejret, inden en så voldsom beslutning, konstaterer V-formanden.

Forlanger fuld erstatning

Venstres folketingsgruppe holder blandt andet møde om sagen klokken 11. Klokken 1530 er det meningen, at regeringen skal forhandle om en eventuel hastelovgivning med partierne.

Ellemann-Jensen understreger, at Venstre vil have fuld erstatning til minkavlerne.

- Når man fjerner et erhverv, så skal man sidestilles, som var det ekspropriation. Det forventer vi fra regeringens side. Det skal ikke være kompensation, det skal være en fuld erstatning, siger Venstre-formanden.

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger på et pressemøde mandag formiddag, at regeringen har handlet på baggrund af en bekymring for folkesundheden.

- Vi har truffet de beslutninger, som vi mener er afgørende vigtige for danskerne. Herunder at passe godt på danskernes sundhed og sikkerhed, og herunder ikke at sætte dansk økonomi på spil ved, at udlandet vil se på Danmark som et sted, hvor der ikke er styr på corona-situationen, siger Nicolai Wammen.

Artiklen er opdateret med video og yderligere citater fra Venstre-formanden samt finansminister Nicolai Wammen (S).

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter