Tema Grænsekontrol

Venstre forstår ikke tysk grænsepolitis undren over Danmark

Men det er ”fantastisk”, at tyskerne hjælper Danmark ved at afvise flygtninge på vej mod nord.

Tysk grænsepoliti undrer sig over den kontrol, kollegaerne i Danmark nu foretager ved den dansk-tyske grænse. For det er efterhånden kun få flygtninge og migranter, der bruger Tyskland som transitrute for at komme nordpå. ARKIVFOTO (Foto: claus fisker © Scanpix)

Der er ingen grund til undren hos tysk grænsepoliti over, at den danske regering i går valgte at indføre en midlertidig grænsekontrol med stikprøver ved den tyske grænse.

Sådan lyder det i regeringspartiet Venstre, hvor integrationsordfører Marcus Knuth (V) ikke kan forstå, at tysk politi over for DR Nyheder undrer sig den danske kontrol.

- Nej, det kan jeg sådan set ikke. For i det, at Sverige har indført en skærpet grænsekontrol også med id-kontrol, har der siden i går været risiko for en stor ophobning af mennesker i Danmark, siger Marcus Knuth.

Reaktionen fra det tyske grænsepoliti over den danske stikprøvekontrol kommer, efter at tyskerne ved den tysk-østrigske grænse har oplevet et fald i antallet af personer, der vil bruge Tyskland som transitland for at komme videre til Skandinavien for at søge asyl.

I dag bliver flygtninge nu afvist og sendt tilbage til Østrig, hvis de ikke ønsker at søge asyl i Tyskland, oplyser tysk grænsepoliti, ligesom antallet af personer, der vil videre nordpå, er faldet markant.

Det er fantastisk, at tyskerne hjælper os ved at afvise nogle af dem, der er på vej op mod Skandinavien, men det er langt fra en perfekt løsning.

marcus knuth (v)

Ikke desto mindre giver den danske grænsekontrol i høj grad mening, lyder det fra Venstre.

- Det er rigtigt, at tallet er blevet lavere i de seneste dage og uger, men historiske set og bare set i forhold til i foråret, så er det stadig meget store menneskemængder, der søger op mod Skandinavien. Det er også derfor, at vi – for netop ikke at eskalere situationen – i første omgang indfører stikprøvekontrol ved grænsen uden at lave en egentlig nedsmeltning af transportforholdene, som der er ved den svensk-danske grænse på foranledning af svenskerne, siger Marcus Knuth.

Venstre-ordføreren mener dog, at der er al mulig grund til at rose tysk grænsepoliti for at have genoptaget praksissen med at sætte en stopper for strømmen videre nordpå.

- I det store hele synes vi jo, at det er fantastisk, at tyskerne hjælper os ved at afvise nogle af dem, der er på vej op mod Skandinavien, men det er langt fra en perfekt løsning, i det vi stadig ser op mod 2.000 asylansøgere og migranter søge mod Sverige om ugen, siger Marcus Knuth.

- Mange af dem rejser jo gennem Danmark, så det er på ingen måde en endelig løsning på problemet. Det hjælper, men vi er nødt til også selv at tage vores forholdsregler. Blandt andet derfor har vi indført en stikprøvegrænsekontrol, så vi kan få det bedst mulige overblik over situationen ved den danske grænse og opretholde ro og orden i Danmark.