Venstre holder vejret på landsmøde: Har Ellemann en vision? Og hvad siger Løkke?

Jens Ringberg giver dig overblikket - fem svar på fem centrale spørgsmål.

Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som ny formand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde i september. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1

Holder Venstre ikke landsmøde hele tiden?

Nej, det ser bare sådan ud.

I november 2018 var der ordinært landsmøde, i marts 2019 var der EU-landsmøde.

Efter et godt valg i juni 2019, udbrød der kaos i Venstre, og det kostede Lars Løkke Rasmussen formandsposten.

På et ekstraordinært landsmøde i september blev Jakob Ellemann-Jensen ny formand, og nu mødes Venstrefolkene så til landsmøde for at høre hans planer for partiet.

2

Er det nu, Jakob Ellemann-Jensen skal samle Blå Blok og præsentere Venstres medlemmer for den vision, der skal gøre ham til statsminister?

Nej, så meget haster det ikke nødvendigvis.

I politik er tålmodighed ofte en styrke, og Ellemann-Jensen har lang tid til at opbygge tillid i det borgerlige Danmark og præsentere vælgerne for et samlet politisk projekt.

Der er først valg om mere end tre år. Men venstrefolkene forventer at han fremstår som en stærk formand med styr på tingene.

Og de øvrige partiledere i blå blok vil lytte nøje efter signalerne fra Venstres formand, når han går på talerstolen – for eksempel når det gælder udlændingepolitik.

3

Kommer Lars Løkke Rasmussen til at stjæle billedet på Venstres landsmøde?

Partiets farvel til Lars Løkke Rasmussen kommer i hvert tilfælde til at tiltrække sig stor opmærksomhed.

Det skyldes både Løkkes store rolle i Venstres historie og den dramatiske måde, han stoppede på som formand. Nemlig i vrede og skuffelse.

Derfor vil man kunne høre en knappenål falde til jorden, når Løkke går på talerstolen ved 12-tiden lørdag for at holde en tale – efter at partifællerne har hyldet ham.

4

Siger landsmødet farvel til formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen samtidig?

Nej, bestemt ikke.

Ingen ønsker at blive mindet om, at Løkke og Jensen igennem lang tid officielt udgjorde et såkaldt formandskab – men reelt havde et anstrengt forhold til hinanden.

Lars Løkke var muligvis slet ikke kommet til landsmødet, hvis han skulle stå på scenen i Herning side om side med Kristian Jensen og modtage baglandets hyldest.

Derfor tager landsmødet afsked med Lars Løkke Rasmussen lige før frokost lørdag og med Kristian Jensen kl. 15.30. På det tidspunkt er Lars Løkke Rasmussen muligvis allerede taget afsted – også dét vil der blive holdt øje med.

5

Skal der tages vigtige politiske beslutninger på Venstres landsmøde?

Nej. Der tages sjældent afgørende beslutninger på politiske landsmøder.

Alligevel er de vigtige, fordi partiformanden holder en stor tale til sit partis aktive medlemmer – og til vælgerne. Og Jakob Ellemann-Jensen er ved at tage fat på en rejse, der gerne skulle ende i Statsministeriet.

Selv om der ikke træffes store beslutninger, er der alligevel politisk debat på landsmøderne, som også har en vigtig social funktion. Derfor er festen lørdag aften også vigtig. Der skal skåles og danses.