Venstre i vælgerkrise: Historisk få foretrækker Jakob Ellemann som statsminister

I en ny meningsmåling får Venstre det dårligste resultat, Epinion nogensinde har målt for DR.

Vælgerkrise? Ni procent af danskerne foretrækker Jakob Ellemann-Jensen (V) som statsminister, viser en ny måling. Samtidig har partiet historisk lav tilslutning. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hvis Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen går rundt og drømmer om at blive landets næste statsminister, så er de tal, vi præsenterer herunder, dyster læsning.

Lad os tage partiet Venstre først. I januar blev partiet målt til det laveste niveau, Epinion nogensinde har opgjort partiet til. Ved den lejlighed blev partiet målt til 13,3 procent af stemmerne.

Den rekord er nu slået i en ny måling, som Epinion har foretaget for DR og Altinget. Her svarer kun 10,4 procent af danskerne, at de vil sætte kryds ved Jakob Ellemann-Jensens parti, mens De Konservative modsat fortsætter fremgangen. Søren Pape Poulsens parti lander på 15,5 procent i den nye måling.

Venstre fik ved valget 23,4 procent af stemmerne, mens De Konservative fik 6,6 procent.

Få foretrækker Ellemann-Jensen

Selvom målinger altid er behæftet med en vis usikkerhed, er forskellen mellem de to borgerlige partier nu så stor, at det er statistisk signifikant, at Konservative er blå bloks største parti.

Foruden at spørge vælgerne til deres foretrukne parti, spørger Epinion også til danskernes foretrukne statsminister. Her er tilslutningen til Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen også rekordlav. 9 procent af vælgerne peger på V-formanden, mens 44 procent peger på nuværende statsminister Mette Frederiksen (S).

12 procent foretrækker i stedet for de to Søren Pape Poulsen som statsminister. Forskellen mellem de to formænd i blå blok er dog ikke statistisk signifikant.

Jubel i Papes parti

Hos De Konservative har politisk ordfører Mette Abildgaard svært ved at skjule smilet, da hun skal kommentere på målingen.

- Man bliver utroligt glad over de her tal, og man kniber sig lidt i armen og spørger sig selv: Er det nu virkelighed? Vi skal også frem til en valgdag, før vi tør tro på det her, men det er da klart. Det giver en ekstra kampgejst, siger Mette Abildgaard.

Er I stadig lillebror i blå blok?

- Vi konservative kæmper efter at få så meget indflydelse som overhovedet muligt. Det er klart, at der har været en årrække, hvor Venstre har været meget storebror i forhold til os, og der går vi da efter et mere ligeværdigt forhold.

Skal Pape være blå bloks statsministerkandidat?

- Lige nu er situationen klart den, at Venstre er et meget større parti, end vi konservative er. Så kan det godt være, der er nogle målinger, der varsler fremgang, men lige nu er der ingen tvivl om, at Venstre er størst. Nu må vi se, hvad vælgerne siger.

Vælgerne er også blevet spurgt til, om de er positivt eller negativt stemt over de forskellige partiledere. Her svarer 56 procent, at de er positivt stemt over for Søren Pape Poulsen, mens 58 procent siger det samme om Mette Frederiksen.

For Jakob Ellemann-Jensen gælder det, at det er hver fjerde vælger - 25 procent - der har samme syn på V-formanden. 58 procent svarer, at de er negativt stemt.

Det har ikke været muligt at få nogen i Venstre til at stille op til interview om udsigten til en vælgerlussing. Partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, skriver i en skriftlig kommentar, at partiet er i gang med at genopbygge sig selv.

- Det tager selvfølgelig noget tid. I januar tog vi et stort dyk i målingerne, men i de fleste nye målinger er vi stabiliseret. Alene den sidste måned har vi præsenteret masser ny politik og det er især Venstres formand, som har drevet en hurtigere og større genåbning af samfundet frem blandt andet ved at fremlægge sin konkrete plan.

- Og vi har konstant været i offensiven for at sikre, at erhvervslivet, små selvstændige samt vores børn og unge kan få mere af deres hverdag tilbage, skriver hun.

Stabilt eller ej. Epinion har aldrig målt Venstre lavere i de målinger, de foretager for DR.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk