Venstre kommer gennem brutal magtkamp og formandsskifte uden vælgerflugt

Personkampe har fyldt mere end politik for Venstre siden valget. Men vælgerne løber ingen steder.

Sophie Løhde, Jakob Ellemann-Jensen, Inger Støjberg og Karsten Lauritzen er den ny kvartet i spidsen for Venstre. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Jakob Ellemann-Jensen kan i dag tage hul på sit første folketingsår som frontfigur i Venstre med et rygstød fra vælgerne.

For trods nogle uger med en voldsom intern magtkamp, der endte med, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trak sig som formand og næstformand, ser vælgerne ikke ud til at blive skræmt væk.

En ny måling, som Epinion har lavet for DR, viser, at 24,6 procent vil stemme på Venstre, hvis der var valg i dag. Partiet fik 23,4 procent af stemmerne ved valget den 5. juni. Det er altså en lille fremgang, som dog ligger inden for den statistiske usikkerhed.

Men status er i hvert fald, at vælgerne ikke ser ud til at have forladt Venstre i den turbulente tid.

Det glæder partiets politiske ordfører Sophie Løhde.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været igennem en svær tid, men det er dejligt at se, at vi er kommet godt ud på på den anden side. Selvom man altid skal tage meningsmålinger med et gran salt eller to, er jeg glad for, at vælgerne ser ud til at give Venstre yderligere fremgang, siger Løhde.

Hun tror også på, at der er politiske grunde til, at det går godt.

- Vi kæmper imod Mette Frederiksen og resten af venstrefløjens skattestigninger til helt almindelige mennesker, der går på arbejde. Og vi kæmper imod, at ydelserne til arbejdsløse indvandrere skal stige, som Mette Frederiksen har aftalt med sine støttepartier. Jeg tror, det er noget af det, som danskerne kvitterer for, sige Sophie Løhde.

Jakob Ellemann-Jensen blev ny formand ved Venstres ekstraordinære landsmøde den 21. september i Herning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kan klare krise uden tilbagegang

DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, vurderer, at Venstre har mulighed for at komme igennem krisen uden at tabe vælgere.

- Selvom Venstre selv synes, at ledelseskrisen var både lang og pinefuld, så gik der faktisk kun seks uger fra det dramatiske sommergruppemøde, der satte skub i krisen, og til Venstre havde valgt en ny formand. Det er ikke ret lang tid i forhold til, hvor hurtigt vælgerne normalt reagerer på politiske begivenheder.

- Så hvis det nu lykkes Jakob Ellemann-Jensen at få ro i Venstre og få overbevist Venstre-vælgerne om, at han er den rette formand og statsministerkandidat, så behøver krisen ikke at koste i vælgeropbakning, siger Christine Cordsen.

Tiltro til Ellemann som statsminister

I en anden del af målingen er vælgerne blevet spurgt til, hvem de foretrækker som statsminister. 35 procent svarer Mette Frederiksen, mens 31 procent siger Jakob Ellemann. Usikkerheden i den del af målingen er 3,5 procentpoint.

Det bliver modtaget med tilfredshed hos Venstre.

- Det er ingen hemmelighed, at når man bliver ny partiformand, så tager det noget tid at slå sig fast. Derfor synes jeg, det er flot, at der stort set er dødt løb, når man spørger danskerne om, hvem de foretrækker som statsminister, siger Sophie Løhde.

Christine Cordsen mener, at Jakob Ellemann-Jensen kan være meget tilfreds med den del af målingen.

- Uanset den statistiske usikkerhed er det et signal om, at danskerne godt kan se ham som statsministerkandidat, selvom han først lige er trådt ind på den store politiske scene. Og den slags tal er gode at have som rygstød, når Jakob Ellemann-Jensen de kommende måneder for alvor skal træde ind i rollen som partiformand og borgerlig statsministerkandidat, siger hun.

Vælgerne skal til at vænne sig til, at Mette Frederiksens hovedudfordrer i kampen om at være statsminister hedder Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter