Venstre kræver redegørelse for regeringens zigzag-kurs om asylstramning

Regeringen brugte forkerte oplysninger i sin begrundelse for opstramning af asylregler. Venstre kræver nu en redegørelse af forløbet.

- Det her betyder, at vi i endnu højere grad er skeptiske i forhold til, om det, regeringen foreslår, er nok til at gøre en reel forskel, når det kommer til at dæmme op for flygtningepresset, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen. (Foto: Niels Ahlmann Olesen © Scanpix)

Venstre bakkede i første omgang op om regeringens bebudede stramning af asylreglerne, der skal dæmme op for et stigende flygtningepres på Danmark.

Men nu er det kommet frem, at de oplysninger, som regeringen brugte til at begrunde opstramningen, er forkerte. Daværende justitsminister Karen Hækkerup udtalte ved lanceringen, at "størstedelen af de flygtninge, vi ser i øjeblikket, er ikke individuelt forfulgte".

De fleste flygtninge ville dermed blive omfattet af de nye asylregler og kun være berettiget til at få en et-årig midlertidig opholdstilladelse.

Total forvirring

I weekenden kunne Politiken så dokumentere, at der i 2013 kun var 335 af i alt 1.382 syriske flygtninge, som ikke var individuelt forfulgte. Dermed er effekten af regeringens bebudede stramning til at overse.

I går kom det så ifølge Politiken frem, at regeringen erkender, at det var forkert, da Karen Hækkerup i en pressemeddelelse udtalte, at nye stramninger i asylpolitikken ville ramme "størstedelen" af flygtningene fra Syrien.

Mandag aften vælger Justitsministeriet så at ændre formuleringen til en "væsentlig del" i stedet for "størstedelen". Og så står der altså ikke bare i indledningen, men også i Karen Hækkerups citat, at en "væsentlig del" af flygtningene fra Syrien ikke er individuelt forfulgte.

Men tirsdag morgen ringer en journalist fra Ekstra Bladet til Justitsministeriet og spørger til Karen Hækkerups ændrede citat. Det får ministeriet til at ændre citatet tilbage til det oprindelige, hvor der stod "størstedelen" er ikke individuelt forfulgte.

Justitsministeriet bekræfter over for DR Nyheder, at Karen Hækkerups citat er rettet tilbage til sin oprindelige form ("størstedelen"), og at det var gået lidt for stærkt i den første rettelse.

Dette forløb får nu Venstre til at kræve en undersøgelse, så der kan blive skabt klarhed over, hvordan regeringen kan tage så meget fejl i forhold til, hvilke tal der ligger bag stramningen.

- Det er jo hele den politiske begrundelse. Og det her betyder, at vi i endnu højere grad er skeptiske i forhold til, om det, regeringen foreslår, er nok til at gøre en reel forskel, når det kommer til at dæmme op for flygtningepresset, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen, til DR Nyheder.

LA: Det har været en falsk diskussion

Han tror, at regeringen gerne ville fremstå som nogle, der virkelig og for alvor gør noget på asylområdet.

- Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt afvise, at regeringen ikke har gjort det med vilje. Men nu skal vi have en redegørelse, siger Kristian Jensen.

Også Liberal Alliance ytrede sig i positive vendinger om regeringens planer om at stramme asylreglerne. Men partileder Anders Samuelsen føler sig ført bag lyset og kræver, at den politiske diskussion starter helt forfra.

- Vi har diskuteret noget forkert og ud fra forkerte præmisser. Det er jo en helt falsk diskussion. I mine øjne er der tale om et demokratisk problem. Det er vildledende, og det skal vi have stoppet, siger Anders Samuelsen.

Han påpeger, at lovforslaget ender til afstemning i folketingssalen, og derfor skal fakta være på plads.

- Det er utrolig vigtigt for os, at de love, vi ender med at beslutte, baserer sig på fakta. Men regeringen misser den her. Det er højest sandsynligt et forsøg på at få noget til at se bedre ud - set med deres øjne - end det er i virkeligheden, siger Anders Samuelsen.

Facebook
Twitter