Venstre øjner handelsfordele: Vil genåbne ambassade i olierige Irak

Venstre vil spare penge på ambassader i Europa for at finde penge til en ambassade i Irak.

Denne måned er der folkeafstemning om selvstændighed i Kurdistan, og det er ifølge Venstre én af årsagerne til, at det vil være interessant også et åbne et generalkonsulat i den kurdiske region. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED (Foto: SAFIN HAMED © Scanpix)

I takt med at Irak bliver mere fredeligt og skal genopbygges, så skal en dansk ambassadør stå klar til at høste frugterne af Danmarks engagement i landet.

Det foreslår Venstre ifølge Berlingske.

- Vi vil kunne høste diplomatiske fordele, men også handelsmæssige fordele, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Vil åbne generalkonsulat i kurdisk del

Danmark har ikke haft en ambassade i Irak de seneste fem år, men Venstre er nu parat til at drosle ned på aktiviteter på andre ambassader for at frigøre midler til en ambassade i hovedstaden, Bagdad.

- Når der bliver mere fred i Irak, så er det faktisk et rigtig rigt land - og også et land, der vil lede efter handelspartnere, siger Michael Aastrup Jensen.

Danmark i Irak

  • Danske soldater bidrager til kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat ved at træne soldater på Al Asad-basen.
  • Danmark yder økonomisk støtte til genopbygningen af Irak.
  • Danmark har ifølge Udenrigsministeriet 105 ambassader, generalkonsulater, handelskontorer med videre i udlandet. I 2012 lukkede den daværende SRSF-regering ambassaden i Bagdad.
  • Under Irak-krigen var der flere end 9.500 danske soldater udsendt til landet.

Han mener samtidig, at en dansk ambassade desuden vil være en hjælp, når Danmark skal hjemsende asylansøgere, og hvis der på sigt skal etableres modtagelsescentre i Irak.

Ud over en ambassade i Bagdad foreslår Venstre, at der bliver åbnet et generalkonsulat i den kurdiske del af Irak, som kan varetage kommercielle og kulturelle opgaver og bistå eventuelt nødstedte danskere,

Det skyldes ifølge Michael Aastrup Jensen, at den kurdiske region bliver stadig mere selvstændigt fra det øvrige Irak, og at der er et stort handelspotentiale, som konkurrerende lande som Holland, Tyskland og Sverige også har øjnet.

- Det vil være sørgeligt, hvis Danmark ikke også er en del af det game, siger han.

Michael Aastrup Jensen ønsker endnu ikke at oplyse, hvilke ambassader Venstre vil skære ned på for at frigøre midler til en ambassade i Irak, men det drejer sig om ambassader i "gamle EU-lande," siger han.

Konservative: Der er mange fordele

Regeringspartneren De Konservative støtter forslaget, siger udenrigsordfører Naser Khader (K).

- Der er mange fordele. Dels skal Irak, som er et rigt olieland, genopbygges, og det er en god mulighed for danske virksomheder. Dels er Irak faktisk et vigtigt sted i forhold til flygtningestrømme og asylansøgere, siger han.

I den forbindelse er det ifølge ordføreren godt at have en ambassade, der kan gå i dialog med Iraks regering.

- Men vi skal lige klappe hesten og vente, til Islamisk Stat er helt nedkæmpet. Og en anden forudsætning er, der er nogenlunde sikkert i landet, for vi skal ikke udsætte vores kommende ambassade og diplomater for risiko for terror og kidnapninger, siger Naser Khader.

Han er dog ikke helt enig med Venstre i, hvordan en ambassade i Irak skal finansieres.

- Der er blevet sparet rigtig meget på vores udenrigstjeneste, og jeg synes ikke, der skal spares mere, for der foregår så meget globalt i øjeblikket, så vi skal gå efter nye penge, siger han.