Venstre om Blackwater-aftale: Firmaet skulle hjælpe hvis alt gik galt i Irak

Det danske forsvar havde en aftale med det kontroversielle sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen, siger V-ordfører.

Danmark havde en aftale om beskyttelse med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen. Firmaet blev i 2007 berygtet for at have dræbt flere civile i Irak. (Foto: Kim Haugaard © Kim Haugaard)

Der var en aftale mellem Forsvaret og det kontroversielle sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen. Aftalen var, at det amerikanske firma skulle beskytte danskere i Irak, hvis alt gik galt.

Det bekræfter politisk ordfører for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, i dag.

- Så vidt jeg er orienteret, så lavede man en aftale med Blackwater om, at hvis alt gik galt, hvis ambassaden blev løbet over ende, og civile danskere var i livsfare, så fik vi brug for hjælp herunder fra Blackwater, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

Hvornår aftalen blev indgået, og hvad ordlyden var, ved den politiske ordfører ikke. Men et egentligt samarbejde med Blackwater afviser Venstres politiske ordfører.

Ministeren fortalte sandheden

Venstres politiske ordfører siger samtidig, at daværende forsvarsminister Søren Gade (V) svarede sandt i Folketinget, da SF og Enhedslisten omkring 2006 spurgte, om Danmark samarbejdede med Blackwater.

- Daværende forsvarsminister Søren Gade bliver spurgt i Folketinget, om der var en aftale eller et samarbejde med Blackwater. Det var inden, den her aftale blev lavet, så der svarede han fuldstændig i overensstemmelse med sandheden, at der ikke fandtes sådan en aftale, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) til DR Nyheder i dag.

Samtidig understreger Venstres politiske ordfører, at aftalen med Blackwater om beskyttelse gav god mening.

- Man kan jo forestille sig en situation, hvor en dansk forsvarsminister skulle svare på, hvorfor man dog ikke gjorde noget for at forhindre, at en ambassadør blev slået i ihjel, og den situation opstod gudskelov aldrig. Men det gjorde man så også, hvad man kunne for at forhindre, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Burde have orienteret Folketinget

Flere politiske modstandere og eksperter mener i dag, at den daværende forsvarsminister for Venstre, Søren Gade, burde have orienteret Folketinget om aftalen, efter den blev indgået, fordi der var stor politiske interesse for sagen.

Men det mener Jakob Ellemann-Jensen ikke.

- Skal man svare på tidligere stillede spørgsmål, hvis svaret har ændret sig i forhold til det historiske svar, så kan man som minister let få ørene i maskinen, hvis ikke man svarer på alle tidligere spørgsmål, siger Venstres politiske ordfører.

- Det har været den vurdering, ministeren måtte tage på det tidspunkt, og det har han så gjort, tilføjer han.

Kommission skal ikke fortsætte

At lade Irak- og Afghanistankommissionen fortsætte sit arbejde, nu hvor der igen er historier fremme, der belyser nye detaljer om dansk krigsdeltagelse, ser Venstre ikke nogen grund til.

I forhold til den her sag, så henviser Jakob Ellemann-Jensen til, at daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i foråret orienterede forsvarsforligskredsen om netop aftalen med Blackwater.

- Det er jo ikke noget nyt, der er opstået sådan pludseligt ud af det blå. Det er noget, forsvarsforligskredsen er orienteret om, siger den politiske ordfører fra Venstre til DR Nyheder.

Facebook
Twitter