Venstre om Erdogan: 'Vi har med en semi-diktator at gøre'

Oppositionen er bekymret for, at en terrordømt dansk statsborger er på vej til Danmark fra Tyrkiet.

En dansk statsborger er ifølge Tyrkiet på vej fra et tyrkisk fængsel til Danmark. Rigsadvokaten siger at de er i 'dialog' med de tyrkiske myndigheder om en terrordømt. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Flere partier sætter nu ord på bekymringen om, at en dansk statsborger angiveligt er på vej mod Danmark. Personen på vej herimod er ifølge Rigsadvokaten terrordømt.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, siger, at det her 'bare ikke må ske':

- Han må ikke nå længere end den danske grænse, siger hun.

Det sker, efter at Tyrkiet i sidste uge varslede, at de vil hjemsende flere end 700 'udenlandske borgere', som menes at have været en del af Islamisk Stat.

At Tyrkiet nu gør alvor af varslingen, bekymrer De Konservative:

- Det er dybt bekymrende, at vi importerer en sikkerhedsrisiko til Danmark. Det er dybt, dybt bekymrende, siger retsordfører Naser Khader (K).

Meldingen om, at Tyrkiet netop er begyndt at sende de europæiske jihadister tilbage til de lande, hvor de kom fra det tyrkiske indenrigsministerium via nyhedsbureau Anadolu.

Og den danske anklagemyndighed bekræfter over for DR Nyheder, at de er i 'dialog' med de tyrkiske myndigheder om en dansk statsborger, der er dømt for terror i Tyrkiet, og som altså angiveligt skulle være på vej mod Danmark.

'Erdogan er semi-diktator'

Beslutningen fra Tyrkiets side om at sende fængslede ud af Tyrkiet er ifølge Venstres retsordfører et tegn på, hvad Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan er for en type:

- Det her beviser jo, at vi har med en semi-diktator at gøre, når han med åbne øjne destabiliserer Europa. Det er han fuldt bevidst om, at han gør, siger Inger Støjberg (V).

Venstres retsordfører mener samtidig, at regeringen har svigtet 'enormt meget' med deres plan om at droppe udrejsecenteret for afviste asylansøgre, Lindholm.

- Som det ser ud nu, så kommer han til mere eller mindre at leve et almindeligt liv i Danmark, fordi vi har en meget slap regering, når det kommer til behandlingen af de her typer, siger Inger Støjberg med henvisning til at han - hvis han bliver dømt - en dag kommer ud af fængsel igen.

Det er endnu uvist, præcis hvilken person det drejer sig om. Men Rigsadvokaten i Danmark oplyser, at manden er dømt for terror i Tyrkiet, mens de tyrkiske myndigheder blot oplyser, at han er terrormistænkt.

Men ud fra Rigsadvokatens kommentar siger Naser Khader:

- Så må tyrkerne beholde ham! Erdogan og Tyrkiet har en meget stort ansvar for, at Islamisk Stat blev så store. De lod de fleste vestlige jihadister komme ind i Syrien via Tyrkiet. Jeg så selv i 2014, hvordan jihadisterne pendlede frem og tilbage, uden at tyrkisk politi gjorde noget, siger retsordføreren.

Justitsminster: 'Fremmedkrigere skal straffes hårdest muligt'

Det har ikke været muligt at få et interview med justitsminister, Nick Hækkerup, men han udtaler i en skriftlig kommentar til DR Nyheder:

- Fremmedkrigere er uønskede i Danmark og bør strafforfølges dér, hvor deres forbrydelser er begået. Der er i de seneste år kommet meget få fremmedkrigere til Danmark, men vi har ligesom den tidligere regering hele tiden gjort det klart, at vi ikke har set den sidste fremmedkriger komme til landet. I så fald bør det ske på en kontrolleret måde. Fremmedkrigere, der måtte komme til Danmark, skal straffes hårdest muligt. Hvis de allerede er dømt i udlandet, må myndighederne se på, om de kan straffes yderligere her i landet, skriver justitsministeren, men forholder sig ikke til den konkrete sag om hjemsendelse.

Opdateret klokken 14:28 med skriftlig kommentar fra justitsminiteren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk