Venstre om grindedrab: Det bløder også, hvis man skærer sig i fingeren

Trods international kritik har regeringen ingen planer om at skride ind over for de omstridte grindefangster på Færøerne, lyder det fra Venstres Færøerne-ordfører.

i dag skal på kursus, før man må aflive en grindehval. Men derudover foregår fangsten stort set, som den har gjort i århundreder. (Foto: Jan Egil Kristiansen © Jan Egil Kristiansen/Getty Images)

Det ser blodigt ud, når færingerne fanger grindehvaler i vandkanten. Men det gør det også, hvis man besøger et svineslagteri herhjemme, eller skærer sig selv i fingeren.

Det er meldingen fra Venstres ordfører for Færøerne, Thomas Danielsen, efter de seneste dages grindefangster på den nordatlantiske øgruppe har skabt international opmærksomhed og givet både Færøerne og Danmark en masse negativ presseomtale.

Trods det har Venstre har ingen planer om at gribe politisk ind over for de omstridte grindefangster på Færøerne.

- Venstre støtter hundrede procent op om de færøske grindefangster. De har en utrolig stor kulturel værdi for færingerne, og det skal vi ikke ændre ved, siger Thomas Danielsen og fortsætter:

- Derudover er det imponerende, hvordan færingerne både kan holde deres historiske fangsttraditioner i hævd, mens de samtidig moderniserer dem, siger Thomas Danielsen om hvalfanger-traditionen, der går helt tilbage til vikingetiden.

Uundgåeligt med masser af blod

Grindehvalerne bliver normalt fanget ved, at en fisker opdager en flok i vandet tæt på en af øerne. De bliver dernæst drevet ind mod en godkendt fangststrand, hvor de efterfølgende bliver slagtet. Kødet og spækken bliver efterfølgende fordelt mellem de lokale.

Thomas Danielsen peger på, at man i dag skal på kursus, før man må aflive en grindehval. Derudover er der blevet udviklet nye fangstredskaber, heriblandt et spyd, der hurtigt skærer hovedpulsåren over på hvalerne.

- Det ser selvfølgelig voldsomt ud, når færingerne afliver grinderne, for der kommer en masse blod. Men heldigvis for det, for det betyder, at grinderne hurtigt dør. Det er ligesom når man skærer sig i fingeren over håndvasken. Og der er også en masse blod, hvis man besøger et svine- eller kreaturslagteri, siger Thomas Danielsen.

- Der er ingen fangstmetoder, som kunne være mere skånsomme end dem, vi oplever her, siger han.

Skal ikke ryste på hånden

I Venstres regeringsgrundlag står der, at ”regeringen anerkender betydningen for Færøerne og Grønland af at kunne udnytte havets ressourcer som hvaler og sæler på en bæredygtig måde.”

Det er ifølge Thomas Danielsen sket for ”at rydde enhver tvivl af vejen” for dem, der kunne være i tvivl om, hvor den borgerlige regering står i forhold til grindefangsterne.

- Jeg er da også kun stolt at, at man har præciseret i regeringsgrundlaget, at her ryster regeringen ikke på hånden, siger han.

Hård international kritik

Selvom grindehvalen ikke er en truet dyrart, skaber fangsterne år efter år stor medieomtale. Flere internationale medier som den britiske avis The Guardian, Huffington Post og The Irish Times har i de seneste dage beskrevet, hvordan hundredvis af hvaler er blevet slagtet på Færøerne.

https://twitter.com/rickygervais/status/624563316388679680

Den verdensberømte britiske komiker Ricky Gervais har fordømt fangsterne, og den internationale miljøorganisation Sea Shepherd har igen i år prøvet at standse fangsterne ved flere aktioner ved øerne. Danmark er også blevet kritiseret i flere artikler. Men Venstres ordfører tager ikke den negative omtale så tungt.

- Det er klart, at den negative omtale kan smitte af på Danmark, eftersom Færøerne er en del af Rigsfællesskabet. Men så er det bare afgørende vigtigt, at vi ikke begynder at ryste på hånden, siger han og understreger, at aktivisterne fra Sea Shepherd ”ikke er alt for velbevandret”.

- Jeg har ingen forståelse for deres ageren. Grindehvalerne har haft et helt fantastisk liv, og de kommer til at gøre gavn og nytte rundt om i de færøske bygder, siger Thomas Danielsen.