Tema Grænsekontrol

Venstre om id-kontrol: Vi tager den time for time

Venstre har redskaberne klar til en pludselig ophobning af flygtninge på grund af id-kontrol, fortæller fungerende politisk ordfører.

Sverige har indført et såkaldt transportøransvar, der tvinger operatører, der fragter passagerer til Sverige, at tjekke deres id. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

I dag trådte id-kontrollen for alle indrejsende til Sverige i kraft.

Flere steder er der sluser og vagtpersonale på plads, blandt andet på perronen i Københavns Lufthavn.

Her er få personer foreløbigt blevet afvist på deres færd mod Sverige. Men bliver der pludselig en ophobning af personer, er Venstre klar til at tage konsekvensen, lyder det fra Jacob Jensen (V), fungerende politisk ordfører:

- Vi følger udviklingen meget nøje og er klar til at tage de redskaber op kassen, som er nødvendige for at håndtere situationen, siger Jacob Jensen.

- Det her er jo ikke noget, der kommer bag på os. Men hvad konsekvensen helt præcist bliver, venter vi og ser på. Nu skal den trods alt lige i gang, og så er der nogle overvejelser, og dem tager vi time for time.

Folketinget har hastebesluttet, at Danmark i lighed med Sverige kan indføre id-kontrol for transportselskaber, der bringer passagerer ind i Danmark, hvilket ville sætte en akut prop i flygtningestrømmen. Men der er regeringen ikke endnu, fortæller Jacob Jensen.

- Det er en fin balance mellem det hensyn, at Danmark ikke skal lukkes af som en isoleret ø. Omvendt skal vi beskytte Danmark og sikre os, at vi kan håndtere situationen, som har været ekstraordinær hen over efteråret, siger Jacob Jensen.

Sverige har taget imod 163.000 asylansøgere i år. Ifølge det svenske Migrationsverket mangler 60 procent af de indrejsende at vise en form for id.