Venstre om Irak-kommission: Fuldstændig kaotisk forløb

Venstre er tæt på at tabe tilliden til Irak-kommissionen. Partiet vil nu have justitsministeren til at forklare, hvad i alverden der foregår.

Det er ikke meget tillid, Troels Lund Poulsen (V) har til Irak-kommissionen, efter at justitsministeren har kritiseret de tre medlemmer. (© DR)

Kaotisk, rystende, ude i skoven, mærkeligt.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, sparer ikke på ordene, når han skal forholde sig til, at Irak & Afghanistan Kommissionen efter to år endnu ikke er kommet i gang.

- Det virker meget, meget mærkeligt og også ude i skoven, at det skal tage så lang tid, siger Troels Lund Poulsen.

- De har jo slet ikke fået tændt computeren her to år efter, siger han.

Troels Lund Poulsen henviser til, at kommissionen har ventet to år på at få en sikkerhedsgodkendelse af PET. Og uden den, har kommissionen ikke kunnet modtage klassificeret materiale.

Samarbejdsvanskeligheder

Irak & Afghanistan-Kommissionen fik i 2012 fem år til at undersøge følgende omkring krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Men i to år har de tre kommissionsmedlemmer ikke haft adgang til de dokumenter, der er nødvendige for at komme med en redegørelse, da lokaler og it-systemer skulle godkendes af PET.

Det er også kommet frem, at kommissionens tre medlemmer heller ikke har kunnet samarbejde.

- Det her er et fuldstændig kaotisk forløb, som jeg ikke synes, at man kan være bekendt. Der er mange mennesker, som potentielt skal indkaldes til disse kommissionsundersøgelser, der bare kan gå og vente på noget så banalt som et overblik over kildematerialet, siger Troels Lund Poulsen.

- Det kan man ikke være bekendt over for de mennesker, som bliver mødt med meget, meget alvorlige anklager. Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller for bare at nævne nogle, siger han.

Lyset er slukket

Troels Lund Poulsen vil ikke svare direkte på, om en Venstre-ledet regering efter en eventuel valgsejr vil lukke ned for Irak-kommissionens arbejde. Det må man overveje, siger han.

Har du tillid til kommissionen?

- Det er jeg ikke i stand til at sige, for jeg aner ikke, hvad der sker. Jeg kan bare sige, at det er et fuldstændig kaotisk forløb.

Det lyder ikke som om, at du har tillid?

- Jeg tror ikke, at vi kommer det nærmere.

Hvad vil I gøre nu?

- Vi vil finde ud af, hvad der er op og ned i denne sag. Justitsministeren er nødt til at forklare Folketinget, hvad der sker. Efter to år har man ikke engang tændt computeren og læst dokumenter. Det er simpelthen rystende.

Har du mest lyst til at slukke lyset i kommissionslokalet?

- Man kan vel sige det på den måde, at lyset er slukket nu, og spørgsmålet er, om det bliver tændt.

Vil du hjælpe dem?

- Det er klart, at når man sætter sådan noget i gang, så må man overveje, om det giver mening, men det har jeg slet ikke overblik til at vurdere på nuværende tidspunkt.