Venstre om næse: Det er en speciel situation

Udenrigsordfører er ”ked af”, at Konservative er med til at give formel kritik af udenrigsministeren.

Venstre forstår ikke kritikken af regeringen for at skære på ulandsbistanden i 2015. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Venstre forstår ikke kritikken af regeringen for at skære på ulandsbistanden i 2015.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke selv at kommentere, at han i morgen ventes at få en næse fra et flertal i Udenrigsudvalget, men Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, siger, at regeringen tager kritikken ”til efterretning”.

- Vi er uenige i kritikken. Vi mener, set i lyset af den svære økonomiske situation, Danmark er i, at vi ikke har råd til at have så højt et niveau på udviklingsbistanden, som vi havde før, siger Michael Aastrup Jensen.

Burde man ikke følge flertallet i Folketinget?

- Det er fuldstændig rigtigt, at det er en speciel situation. Den er så ikke mere speciel, end at det er sket før - inklusive for den tidligere regering - at der har været flertal for et beslutningsforslag, men som regeringen har valgt ikke at følge, siger Michael Aastrup Jensen.

- Vi har det heldigvis sådan i Danmark, at vi har omvendt parlamentarisme. Det vil sige, at så længe, at der ikke er flertal imod regeringen, så vil regeringen også fortsætte sit arbejde ud fra det regeringsgrundlag, man lagde frem, og som der var flertal for.

Næsen kommer i forlængelse af, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter vedtagelsen af beslutningsforslaget meddelte, at regeringen ikke havde tænkt sig at følge flertallets beslutning, men fortsat ville gennemføre besparelser for omkring 1,4 milliarder kroner i 2015.

Den formelle og relativt usædvanlige kritik af regeringen bliver vedtaget med De Konservatives stemmer, og dermed er der flertal for den beretning – og dermed næsen – der ventes vedtaget i morgen.

Venstres udenrigsordfører erklærer sig ”ked af”, at De Konservative er med til at vedtage dagens kritik af regeringen.

Han er dog fortrøstningsfuld omkring regeringens fremtidige samarbejde med sit mindste støtteparti.

- Jeg forventer, at selvom der kommer det her lille bump på vejen, så kommer vi til at have et godt og konstruktivt samarbejde. Ikke bare med de blå partier, men så sandelig også med andre partier i rød blok.