Venstre om pres på Kina: 'Det er selvfølgelig op ad bakke'

Danmark er historisk tæt knyttet til Kina, der undertrykker ytringsfriheden og henretter i stor stil. V-ordfører afviser, at regeringen lukker øjnene.

- Kina er en af verdens absolut største økonomiske supermagter, og derfor nytter det ikke noget at tro, at man bare kan isolere dem, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V). (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Kina henrettede sidste år flere mennesker, end alle andre lande gjorde til sammen. Flere hundrede kinesiske advokater og menneskerettighedsaktivister er de seneste år blevet tilbageholdt eller fængslet.

Alligevel er Danmarks forhold til det kommunistiske land langt mod øst historisk tæt, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger i disse dage landet, hvor han blandt andet skal se de to pandaer, der flytter til Danmark næste år.

Pandaerne bliver betragtet som et symbol på det tætte forhold mellem Danmark og Kina - i dag er kun et dusin lande medlem af den eksklusive pandaklub, og ifølge den kinesiske historiker Zhang Lifan får lande kun pandaer, hvis der er et exceptionelt godt forhold mellem dem og Kina.

Pandaaftalen har skabt dybe panderynker i Dansk Folkeparti, hvor udenrigsordfører Søren Espersen mener, at pandaaftalen er kommet i stand på baggrund af en regulær dansk underkastelse overfor styret i Kina.

V: Svært at belyse resultater

Den udlægning afviser Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der mener, at det er vigtigt, at Danmark har mulighed for at have en kritisk dialog med Kina.

- Kina er en af verdens absolut største økonomiske supermagter, og derfor nytter det ikke noget at tro, at man bare kan isolere dem. Derfor skal vi samarbejde på kryds og tværs med Kina, for det handler også om tusindvis af arbejdspladser i Danmark.

- Samtidig prøver vi at holde en balancegang med en kritisk dialog, og det kan man kun have med et land, hvis der er en dialog. Derfor nytter det heller ikke at tro, at man bare kan stå og kaste med retoriske sten efter et land som Kina, for så lukker de bare døren.

Men noget tyder på, at det ikke har en effekt. Der er kraftige nedslag i ytringsfriheden, og der henrettes stadig rigtig mange i Kina?

- Det er fuldstændig rigtigt, at situationen i Kina ikke er 100 procent optimal for at sige det mildt. Derfor er der også brug for, at vi fortsætter den kritiske dialog og presser på for de nødvendige fremskridt, der bør være.

- Det er selvfølgelig op ad bakke, fordi Kina har et helt andet syn på rigtig mange ting, men vi mener bare, at det er bedre at kunne have dialogen med Kina end at stå uden for døren og råbe højt.

Ved I, om det har en reel effekt, når I på et møde påpeger nogle af de her forhold i Kina? Kan I fremvise nogle resultater?

- Det er selvfølgelig altid svært at belyse, om man har nogle resultater eller ej, fordi diplomati er den lange vej frem. Men én ting kan man garantere: Du når ingen fremskridt, hvis ikke du har en dialog.

Skrev ikke under på brev til kinesisk regering

Når du ser tilbage på den tid, du har været politiker, hvordan synes du så, at Kina har bevæget sig på de her områder om menneskerettigheder?

- Der er selvfølgelig negative retninger, som de har bevæget sig i. Men der er også positive skridt. Ved at Kina åbner mere op og har en større dialog om også følsomme områder, så er der små millimeter fremskridt. Det er meget, meget små skridt, men de er der.

Danmark valgte ikke at underskrive et brev til den kinesiske regering, hvor bla. Sverige, Tyskland og Storbritannien udtrykte "voksende bekymring over de seneste påstande om tortur" af anholdte advokater. Hvorfor gjorde vi ikke det?

- Fordi vi mener, at i stedet for at skrive brevet lige før, vi kommer over på det første statsministerbesøg i omkring 10 år, er det bedre at gøre det direkte, face to face, i møder, som blandt andet statsministeren skal have.

- Udenrigsministeren har også sagt, at det, der står i brevet, vil vi selvfølgelig tage op under besøget.

Men vil man ikke øge sandsynligheden for en effekt ved at gå sammen med andre lande og forsøge at påvirke Kina?

- Problemet er jo, om vi kan lide det eller ej, så er Kina af en så kæmpe størrelse, at vi er et lille miniputland. Så hvis vi begyndte lige pludselig at stå og råbe om, at nu skulle der ske demokratiske revolution i morgen, så ville Kina sige 'ja okay, det var fint og hyggeligt. Hav det godt, vi gider ikke snakke med jer mere'.

- Det er den måde, det foregår på. Og derfor er det vigtigt, at vi har en diplomatisk dialog med dem. Det er en balancegang, men det er det også med udenrigspolitik. Ikke mindst i forhold til et land af Kinas størrelse, siger Michael Aastrup Jensen.

Facebook
Twitter