Tema Burkaforbud

Venstre-ordfører: Burkaforbud er vand på islamisternes møller

Hvis burkaer forbydes ved lov, vil flere muslimske piger gå med dem, mener Jan E. Jørgensen fra Venstre.

Venstres Jan E. Jørgensen er blandt dem i partiet, som ikke støtter et burkaforbud. Det fortæller han i søndagens udgave af "Vi ses hos Clement”. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

De to muslimske klædedragter burka og niqab bør ifølge et flertal af danskerne forbydes. Helt den samme klarhed i spørgsmålet finder man imidlertid ikke hos Venstre.

Folketingsmedlem og Venstres ordfører på flere poster Jan E. Jørgensen (V) er blandt dem, der mener, at et burkaforbud ikke vil gavne. Det fortæller han i søndagens udgave af ”Vi ses hos Clement”.

- Tryk avler modtryk. Hvis du går ind med et forbud, bliver det kontraproduktivt, så bliver det vand på islamisternes mølle. Jeg tror, at islamisterne håber og venter på, at vi laver et forbud, siger han blandt andet.

Jan E. Jørgensen refererer blandt andet til samtaler, han har haft med tørklædeklædte, muslimske kvinder, som han – i nogles tilfælde – mener, bærer tørklæderne som en protest.

- Jeg tror, at nogle af dem, der har tørklæde på i dag, gør det lidt for at sige: "Der er eddermaneme ikke nogen, der skal bestemme, om jeg går med tørklæde eller ej," siger han.

Dermed går han imod flere partifæller, som støtter et burkaforbud, heriblandt forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Alligevel mener Jan E. Jørgensen, at der blandt de ledende kræfter i Venstre er større tolerance og forståelse for muslimske tørklæder i dag end for 10 til 15 år siden.

- Venstre er modstander af et burkaforbud. Indtil vi mener andet, så mener vi det, siger Jan E. Jørgensen blandt andet.

Uenighed i Venstre

Debatten om et burkaforbud har kørt i Venstres folketingsgruppe i et stykke tid. Ved partiets sommergruppemøde i august slog partiformand og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, at "juryen" voterer i Venstre i spørgsmålet om et burkaforbud, og i går lød det fra statsministren, at der fortsat er uenighed om linjen i partiet.

Et snarligt beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, der har til hensigt at forbyde brugen af burka og niqab i det offentlige rum, betyder imidlertid, at Venstre inden længe skal lægge sig fast på, om partiet er for eller imod et burkaforbud.

Blandt de Venstre-folk, der – ligesom Jan E. Jørgensen – er imod et burkaforbud, finder man blandt andre finansminister og næstformand Kristian Jensen (V), uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen (V).

Ud over Dansk Folkeparti støtter også Det Konservative Folkeparti et burkaforbud. Liberal Alliance er imod et forbud.