Venstre-profil om rødt kort til hjemløse: Vi er villige til at justere forbud

Venstres Marcus Knuth siger, at Venstre er villige til at justere zoneforbuddet, efter det har ramt danske hjemløse.

Marcus Knuth fra Venstre i Debatten på DR2.

For at bekæmpe de såkaldte 'romalejre' har regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet skærpet straffen for utryghedsskabende tiggeri og utryghedsskabende lejre på offentlige pladser.

Senest i begyndelsen af året med det omstridte zoneforbud, hvor politiet kan give hjemløse forbud mod at opholde sig i en kommune, hvis de vurderer, at den eller de hjemløse udgør en 'utryghedsskabende lejr'.

Disse stramninger var omdrejningspunktet i ugens udgave af ‘Debatten’. Her deltog blandt andre medlem af retsudvalget for Venstre, Marcus Knuth. Adspurgt af programmets vært Clement Kjersgaard, om lovgivningen ville have en anden form, hvis den skulle stemmes igennem i dag, svarer Knuth:

- Vi er villige til at justere den nu, hvor vi har nogle erfaringer.

Clement Kjersgaard: Så hvis I skulle stemme i morgen, ville I stemme en anden lovgivning igennem?

- Så ville vi måske kigge på at justere den lovgivning, vi har. Men igen, prøv nu at kigge på problemets omfang. Det er omkring én procent, af dem der bliver berørt, der er danskere.

Lovændringen har virket

Venstre-manden ville altså ikke have været lovgivningen foruden. Han peger på, at loven trods alt 'løste størstedelen af problemet', og sagde videre:

- Der er rigtig meget lovgivning, hvor du går ind og løser et problem, og så er der nogle i periferien, som også bliver berørt af det, og det er rigtig ærgerligt. Og så kan man se på, om vi kan justere loven for at gøre den endnu bedre. Men det centrale problemer de rigtig mange romaer, der kom hertil, de kommer ikke længere.

Socialdemokratiet ønsker præcisering af zoneforbuddet

I sidste uge kom Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på banen med meldingen om, at danske hjemløse skal kunne sove i fred på gaden.

- Det er helt uholdbart, at zoneforbuddet rammer danske hjemløse. Nu nærmer vinteren sig, og jeg vil som socialdemokrat ikke være med til, at danske hjemløse, som er tvunget til at sove på gaden, fordi de ikke har en bolig, kan blive smidt ud af deres egen by. Det er helt uholdbart.

Socialdemokratiet var selv med til at skærpe lovgivningen, men ønsker altså nu, at justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), skal give politiet klar besked om, hvordan loven skal fortolkes.

Det har justitsministeren indtil videre afvist med følgende begrundelse.

- Udfordringen er jo, at hvis du tager nok med dig, så kan det blive defineret som en lejr. Alt efter hvordan man installerer sig, kan det også være et menneske, der udgør en lejr. Man kan ikke differentiere mellem udlændinge og danskere, og det er jo der den går galt. Så kunne man bare lægge sig med lidt mellemrum.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard i spidsen, når han spørger: Hvad stiller vi op med hjemløshed i Danmark?