Venstre: Rystende at censor ikke giver kvinder hånd

Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, kalder sag om censor, der ikke vil give kvinder hånd, rystende. DF vil tvinge censor til at trykke hånd.

- Tænk, at vi er kommer dertil i det danske samfund, hvor eksempelvis censorer ikke accepterer fuldstændig almindelige normer og værdier i Danmark. Det er rystende, siger Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg. (© DR)

Sagen om en censor, der af religiøse grunde hverken kan eller vil give hånd til kvindelige eksaminander, forarger både det store oppositionsparti, Venstre og Dansk Folkeparti.

Det er Information, der fredag bringer historien om den en censor i matematik, der ikke vil give hånd til de kvindelige elever på Herning HF.

Det har gjort pigerne nervøse for, om de ville blive forskelsbehandlet ved eksamen, og skolen har også været så usikker på situationen, at man har søgt råd og vejledning i Børne- og Undervisningsministeriet.

Ingen regler

Efter samtaler med ministeriet har skolen valgt at fortsætte eksamenerne, og ministeriet oplyser, at der ikke er nogen regler for, om censorer har lov til kun at give hånd til det ene eller det andet køn.

- Tænk, at vi er kommer dertil i det danske samfund, hvor eksempelvis censorer ikke accepterer fuldstændig almindelige normer og værdier i Danmark. Det er rystende, siger Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg.

- Det kan ikke være så svært at forstå, at i Danmark giver man hånd til både mænd og kvinder, siger hun.

V: Ikke behov for regler

Både skolen og en kvindelig elev søgte kontakt til flere ministerier, fordi man var i tvivl om, hvordan man skulle håndtere situationen. Men der er ingen regler for censorers håndtryk til elever, og det bør der heller ikke være, siger Inger Støjberg:

- Der er ikke behov for regler. Tværtimod. Men det burde jo også være ret enkelt at efterleve helt normale dansker værdier, og det er indlysende, at man ikke skal bruge censorer, der kan det, siger hun.

Spørgsmål: Mener du ikke, at man kan forklare sig ud af tingene, så eleverne ikke behøver at blive nervøse for forskelsbehandling?

- Han kan forklare sig fra nu af og til næste år. Jeg kan bare sige, at jeg er lodret uenig i, at man kan have et hverv som censor i Danmark, hvis man ikke kan følge helt almindelige normer.

DF vil tvinge censor til håndtryk

Dansk Folkeparti vil tvinge religiøs censor til at give hånd. Ellers bør han fyres, siger integrationsordfører

- Det skal vi sige fra overfor, siger Martin Henriksen, der også efterlyser regler på området.

- Men regeringen gør intet. Den pågældende person skal acceptere, at han giver hånd, eller også bør han fyres. Ganske enkelt. Jeg er træt af alle de tåbelige særhensyn, lyder det fra integrationsordføreren.

- Jeg føler mig helt uforstående over for, at hverken Undervisningsministeriet eller Ligestillingsministeriet har grebet ind i sagen, siger Martin Henriksen og fortsætter:

- Det synes jeg, man burde gøre, og man burde have regler, der klart beskriver, at man selvfølgelig bør følge de normer, der er i Danmark.

/ritzau/